Od januara jača kontrola ministara

Vlada u januaru usvaja novi poslovnik o svom radu, koji će predvideti šire javne rasprave pred donošenje zakona i javna slušanja ministara, saznaju Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 25.12.2012.

22:27

Default images

Veljko Odalović, generalni sekretar, potvrdio je ovom listu da se poslovnik privodi kraju i da ministri i stručne službe ”dopisuju” poslednje sugestije:

"Plan je da više institucija, nezavisnih organa i regulatornih tela uključimo u izradu svih predloga zakona koji dolaze pred poslanike. Javna slušanja će predvideti da organi i institucije koje su zainteresovane za neki propis, mogu da dobiju relevantne informacije od resornog ministra i da dostave svoje ideje i predloge," objasnio je Odalović suštinsku promenu u poslovniku. Prema njegovim rečima, i novi Vladin pravilnik predvideće mogućnost održavanja telefonskih sednica, iako to nije bila praksa Dačićevog kabineta:

"Nova pravila će da regulišu krajnje restriktivne uslove za održavanje telefonskih sednica. Dakle, one će biti moguće samo kad su zbog krajnje vanrednih okolnosti ministri fizički sprečeni da se sastanu. Moramo da ostavimo tu mogućnost u slučaju da nastupe neke nepredviđene okolnosti."

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, izjavio je, za ”Novosti”, da uvođenje javnog slušanja u Vladi i uključivanje stručne javnosti u raspravu može samo da poboljša zakone:

"Formalno su i do sada po zakonu o upravi bile predviđene javne rasprave, ali se to nije dosledno primenjivalo. Mnogi propisi su zbrzani, po hitnom postupku su usvajani, pa je neke čak i Ustavni sud oborio. Verujem da će novi poslovnik Vlade doprineti kvalitetnijim zakonima," rekao je za Novosti Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: