Kuršumlija:Štrajk glađu zbog otkaza

Članovi DS i URS Velislav Milosavljević i Siniša Vacev danas su otpočeli štrajk glađu u sali Skupštini opštine Kuršumlija zato što su ih otpustili s posla.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.12.2012.

16:33

Default images

Milosavljević i Vacev su odlučili da stupe u štrajk nakon današnje sednice Skupštine opštine Kuršumlija na kojoj je potvrđena odluka Opštinskog veća o otpuštanju s posla 16 radnika u javnim preduzećima i ustanovama koje su pod ingerencijom opštine Kuršumlija.

Nakon završetka sednice lokalnog parlamenta sa štrajkačima su u skupštinskoj sali ostali i odbornici opozicije, iz DS-a i URS-a.

Velislav Milosavljević je rekao agenciji Beta da je nedavno dobio otkaz u Turističkoj organizaciji Kuršumlije, jer je član DS. "Moja egzistencija i egzistencija moje porodice je ugrožena time što sam ostao bez posla, pa mi ništa drugo nije ostalo nego da stupim u štrajk glađu i štrajkovaću dok me ne vrate na posao", kazao je Milosavljević.

Siniša Vacev, koji je zaposlen u kuršumlijskom sportskom centru, kazao je da su otkazi za njega i još osmoro njegovih kolega planirani i da je morao da se odluči na radikalan protest.

"Nemam nameru da izlazim iz opštinske sale i ne mislim da prekidam štrajk glađu, dok se ne ponište rešenja o otkazima meni i mojim kolegama. Otkaze smo dobili jer smo članovi URS", kazao je Vacev.

Potpredsednik Opštinskog odbora DS Slaviša Punišić kazao je da je na današnjoj sednici Skupštine opštine Kuršumlija odbijen predlog odbornika te partije da se poništi odluka o sistematizaciji i otpuštanju s posla.

On je rekao da štrajkači imaju punu podršku odbornika opozicione DS i URS u Kuršumliji. Odbornik URS Branislav Jovanović je najavio da će se štrajkačima pridružiti i ugroženi radnici za koje su pripremljena rešenja o otkazu.

"Sa štrajkačima glađu planiramo da dočekamo novogodišnje i božićne praznike u sali skupštine opštine sve dok se otpušteni ne vrate na posao i ne poništi odluka o otpuštanju", kazao je Jovanović.

U međuvremenu je policija štrajkačima saopštila da štrajk glađu nije prijavljen i da ne mogu da ostanu u opštinskoj sali.

Nedavno je Opštinsko veće u Kuršumliji donelo odluku o sistematizaciji radnih mesta kojom se predviđa da otkaz dobije 16 zaposlenih u Turističkoj organizaciji Kuršumlije, gradskoj biblioteci, Direkciji za izgradnju i kuršumlijskom sportskom centru. Svih 16 osoba su članovi DS i URS. Međutim predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić kaže da je štrajk glađu dvojice članova DS i URS čisto politikanstvo pojedinaca.

"Kada je u proteklom periodu 1.000 radnika ostalo bez posla niko nije štrajkovao gladju", rekao je Vidić, navodi se u saopštenju opštine Kuršumlija.

Vidić je objasnio da je radni odnos prestao dvojici radnika Turističke organizacije i Narodne biblioteke kojima je isplaćena otpremnina, a da je za druge radnike uradjen plan i program i da je novom sistematizacijom utvrdjeno da ne postoji potreba za njihovim radnim angažovanjem čiju je odluku usvojilo Opštinsko veće.

U saopštenju se navodi da je jednom od štrajkača Siniši Vacevu ponudjeno radno mesto u Komunalnom preduzeću "Toplica", a Velisavu Milosavljeviću isplaćena otpremnina.

Predsednik opštine Kuršumlija napominje da niko nije zaključan, da porodice mogu da obidju štrajkače, a ulaz je dozvoljen novinarima i televizijskim ekipama, ali da veća okupljanja obezbedjenje neće dozvoliti, kako bi se sprečile političke zloupotrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: