U Skupštini o javnim nabavkama

Skupština Srbije u sredu nastavlja raspravu o zakonu o javnim nabavkama. Podršku tom zakonu najavile stranke vladajuće većine, protiv LDP, SPO i DHSS.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 24.12.2012.

00:29

Default images

DS podršku ovom zakonu uslovljava usvajanjem njihovog amandmana, a DSS će odlučiti nakon rasprave.

Vladajuća većina saglasna je da će predloženi zakon omogućiti uštede u postupcima javnih nabavki, putem kojih je Srbija, kako su u toku rasprave naveli, godišnje gubila i do milijardu evra. Predlog zakona podnela je grupa od 138 poslanika vladajuće većine.

Šef poslanika SNS Veroljub Arsić, koji je u ime 138 poslanika vladajuće većine obrazložio predloženi zakon, istakao je da su nova rešenja usmerena na brže i lakše sprovodjenje postupaka javnih nabavki, kao i otklanjanju koruptivnih elemenata i zloupotreba prilikom zaključivanja ugovora.

Za URS nova rešenja predstavljaju jako orudje u borbi protiv korupcije, nastavka uvodjenja reda u javne finansije, ali i dobru poruku investitorima. Poslanici te stranke su napomenuli da je u pitanju kvalitetan zakon, čija je intencija da sve nabavke na koje se dosadašnji zakon nije odnosio u buduće obuhvati.

Dubravka Filipovski iz NS ponovila je da će se primenom novog zakona postići značajne uštede i da se njima šalje poruka investitorima da je Srbija rešena da uredi oblast javnih nabavki, dok je Milorad Mijatović iz SDPS napomenuo da u vladajućoj koaliciji postoji jedinstvo oko donošenja tog zakona, koji predstavlja značajan korak napred.

Demokrate su podršku zakonu uslovile usvajanjem amandmana koji će materijalizovati uštede tako što će se kroz rebalans budžeta za 2013. godinu smanjiti stavke za kupovinu dobara i usluga i formirati budžetski fond u iznosu od 600 miliona evra.

“Na taj način ćemo videti da li se te uštede stvarno i realizuju i na koji način se troši taj novac”, kazao je Božidar Đelić iz DS, navodeći da će vladajuća koalicija, ukoliko ne usvoji taj amandman, pokazati da je predloženi zakon samo politički trik.

Oko tog amandmana Đelić je polemisao sa naprednjakom Arsićem i poručio naprednjacima da “ne prebacuju sve na prošlost" i da "vreme njihove odgovornosti dolazi”.

“Ne bežimo mi od odgovrnosti, biće dovoljno da se imovina stečena kriminalom u protekle četiri godine vrati državi. Kad napadate nas, samo nekoliko meseci pošto smo počeli da vršimo vlast, kažite odakle dugovi”, odgovorio je Arsić poslaniku DS.

LDP je oštro kritikovao predložena rešenja, a poslanik te stranke Bojan Đurić kazao je da će i posle njegovog usvajanja ključni generatori korupcije u postupcima javnih nabavki biti u potpunosti očuvani.

“Mogu da se složim da je bilo zloupotreba, ali nije to kjučni generator. Problem Srbije je što ima previše javnih nabavki, a ne zato što je Zakon o javnim nabavkama loš”, kazao je Đurić, navodeći da LDP neće podržati taj zakon.

On je dodao da je ključni razlog što LDP neće glasati za nova rešenja to što ne veruju da će “poštene, fer, efikasne i transparentne javne nabavke moći da vode državni organi u liku Aleksandra Vulina i novopostavljenog direktora Železnica Srbije Dragoljub Simonović”.

"Vi očekujete da će biti zadovoljena sva načela kada pričate o uštedama kada imate lice koje ima takve kvalifikacije, u sistemu koji je i do sada sa stanovišta korupcije bio slab i izbušen na hiljadu mesta. Zašto bismo vam verovali da će ovaj zakon biti bolji i pošteniji ako ste obećavali departizaciju javnih preduzeća, a onda na mesto direktora imenujete visoke partijske funkcionere bez ikakvih kvalifikacija”, upitao je Đurić.

Arsić mu je odgovorio da LDP ima pravo da sumnja, ali da je na vladajućoj koaliciji i SNS da poštuje volju gradjana i da opravda poverenje onih koji su glasali za njih.

“Zato i donosimo ovaj zakon”, rekao je Arsić.

Za DSS novi zakon predstavlja korak napred, ali ima i niz nedorečenih instituta, kojima do kraja nisu definišane obaveze i nadležnosti.

DSS, prema rečima poslanika Dejana Mihajlova, smatra da predloženi zakon ima dobra rešenja koja omogućavaju da postupak javnih nabavki bude brz, precizan i efikasan uz smanjenje zloupotreba, a odluku o tome kako će glasati doneće nakon rasprave u zavisnosti od amandmana koji će biti prihvaćeni.
Foto: Tanjug
Šef poslaničke grupe Srpskog pokreta obnove i Demohrišćanske stranke Srbije Aleksandar Jugović rekao je da poslanici te dve stranke verovatno neće glasati za Predlog zakona o javnim nabavkama, iako je namera zakona dobra - da se suzbije korupcija.

Jugović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da svi upozoravaju da je godišnji odliv iz budžeta oko milijardu evra i da, ako zakon bude mogao da se izbori s tim problemom, onda će se videti da je dobar.

"Međutim, nemam uverenja da je predlog zakona konačan i da neće biti menjan u nekom sledećem periodu, s obzirom da je preopširan i
ima nekih nedostataka kao i svi zakoni koji se donose u Skupštini Srbije", rekao je Jugović.

Po njegovim rečima, predloženi zakon se u nekim delovima može izmeniti, a te izmene bi bile tehničke prirode - članovi nekih komisija ili preciznije definisanje Uprave za javne nabavke i Uprave za zajedničke poslove.

"Pratićemo tok rasprave, videćemo šta će biti usvojeno od amandmana i odredićemo se prema tome. Za sada zakon nema našu podršku. Podnećemo amandmane, verovatno nećemo glasati za zakon", rekao je Jugović.
Foto: Beta
Predlog zakona o javnim nabavkama, koji je u skupštinsku proceduru uputila grupa od 138 poslanika, predviđa usklađivanje pravila javnih nabavki u komunalnom sektoru, kao i oblasti odbrane i bezbednosti u skladu sa odgovarajućom direktivom EU, da se samo izuzetno, pod jasno i nedvosmisleno utvrđenim uslovima, sprovode bez primene zakona.

Zakon o javnim nabavkama trebalo bi da uspostavi brz i efikasan sistem revizije postupaka javnih nabavki kroz reorganizaciju Republičke komisije za zaštitu prava, zatim davanjem posebnih ovlašćenja Republičkoj komisiji i Komisiji za zaštitu konkurencije, koja će imati efekta na ponašanje učesnika u postupku.

Te komisije će imati mogućnost novčanog kažnjavanja, poništenje ugovora, izricanje zabrane podnošenja zahteva za zaštitu prava, vođenje prekršajnog postupka i izricanje mere zabrane učestvovanja u postupku javne nabavke
, piše u razlozima za donošenje Zakona o javnim nabavkama.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović juče je rekao da će usvajanjem tog zakona Srbija uštedeti između 600 miliona i milijardu evra godišnje, a da će uštedama biti iznenađeni i najveći skeptici i da će biti onemogućene pogodbe.

"Potpuno su onemogućene direktne pogodbe. Više niko neće moći da se direktno dogovara za novac građana Srbije u javnim nabavkama. Onemogućeno je i pravljenje aneksa ugovora koji neće ići na javni tender, jer se tako takođe zloupotrebljavao javni novac", istakao je Stefanović.

Osim ovog, poslanici će razmotriti i Predlog zakona o Razvojnom fondu Vojvodine koji je podnela Skupština Vojvodine, izmene Zakona o energetici koje je podnela Vlada Srbije i potvrdiće Sporazum sa Vladom Italije o saradnji u energetici. Na dnevnom redu je i davanje garancije za zaduživanje Srbjagasa radi izgradnje gasovoda Južni tok i davanje garancija za zadužavanje Galenike i Jat ervejza.

Skupština će razmotriti i odluku o izboru članova Programskog odbora Radio-difuzne ustanove Srbije, koju je podneo skupštinski Odbor za kulturu i informisanje.

Pre početka nove sednice, parlament je izglasao izmene Krivičnog zakonika, izmene Zakonika o krivičnom postupku i dopune zakona o sudijama i o javnom tužilaštvu.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, i izmene Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize koje predviđaju produženje važenja tog zakona do kraja 2014. godine.


Takođe, odobreno je učešće i godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama i utvrđena stalna delegacija u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Osnovni cilj predloženog zakona jeste efikasna upotreba javnih sredstava, propisivanje jasnih procedura za dodelu javnih ugovora i mehanizama za sprečavanje korupcije i obezbeđenje konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: