Peticija roditelja bolesne dece

Roditelji čija deca boluju od neizlečivih bolesti,pokrenuli su inicijativu koja ima za cilj da im olakša svakodnevno usklađivanje radnog vremena i brige o deci.

Izvor: B92

Nedelja, 23.12.2012.

10:40

Default images

Pokušavaju da prikupe potpise kako bi njihov status pravno bio definisan kao roditelj negovatelj.

Još jedan od problema je i nabavka lekova. Kako ih nema na tržištu roditelji su prinuđeni da ih kupuju na crno po ceni od nekoliko stotina evra.

Umesto da u podne bude na svom radnom mestu, Bojana Mirosavljević prikuplja potpise koji bi, između ostalog, trebalo da nju i ostale roditelje - bolesne ili ometene dece - dovedu u pravni status roditelja negovatelja.

Zakon o radnim odnosima i Zakon o socijalnoj zaštiti, u svom sadašnjem obliku, roditeljima nakon 15 godina brige o bolesnom detetu garantuju minimalnu penziju. To je cinično, kaže zamenica zaštitnika građana, jer je ovim roditeljima pomoć neophodna odmah.

Pored Bojane, majke devojčice Zoje, obolele od retke, Batenove bolesti, inicijatorka izmene Zakona je i Dušica Vukosavljević, majka dečaka obolelog od cerebralne paralize. Podrška stiže i iz udruženja "Roditelj" jer država ne sme dozvoliti da se nakon pete godine roditelji vraćaju na posao, a njihova bolesna deca smeštaju u institucije.

Još jedan veliki problem roditelja je što nemaju podršku države u nabavci lekova, koji na crnom tržištu koštaju i po nekoliko stotina evra. Zbog toga je izmena zakona najmanje što može da se učini za njih jer oni ne odustaju od borbe za život svojih najmlađih

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: