"Nema napretka u reformi pravosuđa"

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da je Srbija izgubila dosta vremena i energije za reformu pravosuđa u kojoj i dalje nema napretka.

Izvor: Beta

Petak, 21.12.2012.

17:57

Default images

On je dodao da će reforma morati znatno da se promeni ukoliko Srbija želi članstvo u Uniji.

Dežer je istakao da je EU u tu reformu u prethodnih nekoliko godina uložila više od 70 miliona evra i dodao da će Srbija morati da dokaže da je pravosuđe nezavisno i efikasno.

"Mi verujemo u evropsku budućnost Srbije i voleli bi da se što pre otvore pregovori o njenom članstvu i zato ćemo tražiti detaljan pregled reforme... Moraće da se dokaže da je pravosuđe nezavisno i efikasno, a indikatori koje trenutno imamo moraće da budu mnogo bolji i drugačiji od današnjih", istakao je Dežer.

Dežer je na predstavljanju publikacije "Reforma pravosuđa u Srbiji 2008-2012" u beogradskom Medija centru ocenio da je sasvim jasno da bez prave demokratije nema ni nezavisnog, kao ni funkcionalnog pravosuđa.

"U procesu pridruživanja Srbije EU mi tome dajemo veliki značaj. Od kada je Srbija počela s reformom pravosuđa, mi u EU puno pažnje smo posvetili načinu na koji se ta reforma sprovodi i zatražili smo preporuke od Venecijanske komisije", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

On je istakao da izbor, razrešenja i napredovanja u karijeri na sudijskim funkcijama ne smeju biti predmet politizacije.

"Đavo se uvek krije u detaljima i zato smo želeli da se proces reforme pravosuđa detaljno prati. Bili smo optimistični na početku, ali kako vreme prolazi osnovne premise nisu ispunjene i donete odluke nisu bile u skladu sa preporučenim standardima", ocenio je Dežer.

On je upitao da li su sudije i tužioci u Srbiji dostojni svojih funkcija, kao i novoizabrani koji će raditi na tim mestima.

"Možemo da pričamo, ali ako nema volje, neće biti ni dobrih rezultata. Ako smo u pogrešnom vozu, onda je i svaka sledeća stanica pogrešna", rekao je Dežer i podsetio da je za reformu pravosuđa EU dala 70 miliona evra, bez donacija SAD.

Autorka publikacije "Reforma pravosuđa u Srbiji 2008-2012" Vesna Rakić Vodinelić istakla je da je reforma pravosuđa u Srbiji doživela veliki krah.
"Ova knjiga je recept kako ne treba da se reformiše pravosuđe, to nije cinizam, već ozbiljno mislim. Ovo nigde ne bi smelo da se dogodi... Reforma je doživela veliki krah i neuspeh, a situacija je gora nego 2008. godine, kada je počela da se sprovodi", rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

Ona je navela da je od 2008. do 2012. godine u Srbiji radikalno promenjena mreža sudova, promenjene su i sudije i tužioci, kao i zakoni, što je u nekim slučajevima dovelo do pogubnih rezultata.

"Sud mora uvek i svima da bude dostupan", istakla je Rakić Vodinelićeva.

Ona je za lošu reformu pravosuđa delimično okrivila i Ustavni sud Srbije, za koji je rekla da je izlazio s kontradiktornim i neblagovremenim odlukama.

"Moramo da prihvatimo rešenja nekih drugih zemalja, kao što su Poljska i Češka, gde je bilo dobrih poteza", kazala je Rakić Vodinelićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: