Lideri opozicije dobili platformu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predstavio je na sastanku u Predsedništvu liderima DS, DSS, LDP i SVM nacrt platforme za Kosovo i Metohiju.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.12.2012.

00:31

Default images

Sastanak predsednika Nikolića sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom počeo je oko 15h, kada je završen sastanak sa liderom LDP Čedomirom Jovanovićem, i trajao oko sat vremena.

Vojislav Koštunica je u zgradu predsedništva stigao oko 13 časova u pratnji funkcionera stranke Slobodana Samardžića i Aleksandra Nikitovića. Dragan Đilas je stigao nešto pre 12 časova, a iz nje je izašao oko 12.45. On se izvinio novinarima što nije bio u mogućnosti da im odgovori na pitanja, rekavši kasnije u sedištu DS-a da je platforma nerealna i populistička.

U međuvremenu je iz predsedništva saopšteno da je Nikolić, na odvojenim sastancima sa liderima opozicionih stranaka, istakao da je pitanje Kosova i Metohije istorijsko pitanje oko koga je potrebno postići najširi mogući konsenzus svih relevantnih političkih faktora. Prema nekim najavama, Nikolić će sutra o platformi razgovarati sa predstavnicima Srba sa Kosova. Pre opozicionih lidera, sa sadržinom nacrta platforme Nikolić je upoznao ambasadore Ruske Federacije, Kine, Velike Britanije, kao i ambasadore država koje su članice EU u Srbiji.

Iako opozicija i analitičari tvrde da je ovakva procedura "nezapamćena u Srbiji", za list "Danas" je u Predsedništvu nezvanično rečeno da nema ničeg spornog, jer Nikolić stranim diplomatama nije predstavio finalni dokument, koji će morati da prođe kroz sve institucije, uključujući i parlament.
(Foto: Tanjug)
Lider LDP Čeodomir Jovanović izjavio je da ta stranka teško može da podrži platformu za Kosovo u obliku u kom je predstavljena, poručujući da ona mora da uvaži realnost i da katalonski ili model Republike Srpske nisu prihvatljivi za rešenje kosovskog pitanja.

Jovanović je posle sastanka sa Nikolićem rekao da su rešenja koja se pominju u tom dokumentu poput specijalnih prava za Srbe na Kosovu, budžetske povezanosti sa Srbijom i ekskluzivnih prava u zdravstvenom, obrazovnom i bezbednosnom sistemu već deo Ahtisarijevog plana i ustava Kosova.

Lider LDP je naglasio da je Ahtisarijev plan i dalje najbolje rešenje za Srbe sa Kosova, a da se pitanje priznavanja nezavisnosti treba ostaviti za neka druga vremena.

"Kako možete da priznate nešto što ne razumete? Treba ostaviti tu odluku za naredni period", rekao je Jovanović novinarima ispred predsedništva Srbije.

On je naveo da je predsedniku poručio: "Stigli smo do kraja, ovako dalje ne može."

Jovanović je dodao da platforma mora da odražava realnost i da ne sme da nas dovede u konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom, ni sa Albancima sa Kosova "na koje smo upućeni".

Predsednik LDP je ocenio da je politika vlade "podmukla" i pozvao premijera da se izjasni i da rešenja za Kosovo donosi u okviru institucija a ne tako "što su isturili predsednika da donosi platformu", pitajući "na osnovu kojih ovlašćenja".

On je rekao da Dačić i Vučić moraju jasno da kažu šta je dogovoreno u Briselu, da je sporazum o integrisanim prelazima zapravo granica i poručio da svi u svetu sa žaljenjem gledaju kako naši lideri govore jedno u Briselu a drugo u Srbiji.
(Foto: Tanjug)
Lider DSS Vojislav Koštunica izjavio je da su nacrtom platforme o Kosovu i Metohiji predviđena rešenjima kojima se uvode nove institucije i niz nadležnosti za autonomiju Srba na Kosovu ne i da se ne zasniva na planu "Ahtisari plus".

Koštunica je posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o nacrtu platforme rekao da je katalonski model onaj koji se najčešće pominje u tom dokumentu i da je sigurno ne bi nazvao "Ahtisari plus" planom.

On je istakao da što se tiče DSS i eventualne podrške te stranke platformi, postoje dva pitanja o kojima mora da se dodatno razgovara.

"To je potreba da se jasno definiše ustavno-pravna veza Srbije i Kosova jer ovako ostaje pitanje da li je to autonomija Srba unutar autonomne pokrajine u sastavu Srbije ili unutar nezavisnog Kosova", rekao je Koštunica.

"Nije dovoljno samo reći da nećemo nikad priznati Kosovo već se to mora ustavno-pravno rešiti", kazao je Koštunica.

On je dodao da je drugo pitanje poštovanje sporazuma do sada postignutih u Briselu i podsetio da je DSS pokrenuo pitanje ustavnosti tih sporazuma.

"Najbitnije je da ova rasprava mora da se završi u skupštini usvajanjem rezolucije ili deklaracije pred očima javnosti", naveo je Koštunica.

Sa ovakvom opozicijom vladi otvorena vrata

Gostujući u emisiji B92 "Kažiprst", urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović je izjavio da uticaj opozicije na tekst platforme ne može biti veliki, tim pre što opozicija po prirodi stvari ima suprotan stav. Prema njegovim rečima, pre se radi o lepom gestu.

Najvažniji je stav jedne opozicione partije – Demokratske stranke, jer je ona, kako kaže Vukadinović, najveća opoziciona stranka, zatim to je stranka koja je otpočela taj proces dijaloga koji se ovih dana finalizira, te im je stoga vrlo nezgodno da kritikuju nešto što su sami započeli.

Takođe, DS ne može biti preterano kritičan prema platformi jer osluškuje Brisel, te na tom polju ne želi da izgubi poene, ali ne može ni preterano hvaliti tekst platforme, jer će onda izgubiti deo podrške na domaćoj političkoj sceni, budući da će ispasti da podržavaju politiku njihovih protivnika.

Stav LDP-a o rešavanju pitanja Kosova je jasan i oni podržavaju da se to pitanje reši što pre.

DSS je, s druge strane, objašnjava Vukadinović, u neprincipijelnoj situaciji, jer su podržali Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora te sada ne mogu da kažu da su pogrešili, pošto ne podržavaju politiku koja se sada vodi prema Kosovu. Ta stranka se takođe verovatno nada da će na kraju ta politika biti drugačja, a čini se i da priželjkuju i mesto u beogradskoj vlasti sa naprednjacima, ukoliko dođe do njenog prekomponovanja, te zbog toga najverovatnije imaju tako mlaku reakciju na sadašnju politiku vlade prema Kosovu, dodaje Vukadinović.

Takođe, radikala nema u Skupštini, podseća urednik "Nove srpske političke misli".

Zbog svega toga, ističe on, ova vlada je u jedinstvenoj prilici da bez mnogo buke opozicije, koja se, kako je objasnio, nalazi u specifičnoj situaciji, rešava pitanje Kosovova i Metohije.

Međutim, on smatra da redosled pokazivanja teksta platforme ostavlja gorak ukus u ustima, budući da je ona predstavljena prvo stranim ambasadorima, pa tek onda treba da bude predstavljena predsednicima stranaka.

A na pitanje šta se onda dobija od Evropske unije, ako se uzme u obzir da je tekst pokazan njima pre nego domaćim političarima, Vukadinović kaže da se od Brisela očekuje neka pohvala, koja je i stigla od Jelka Kacina, ali i neko obećanje da taj tekst neće biti jako kritikovan.

Vukadinović kaže da veruje da sadržaj platforme "nije potpuna katastrofa", ali napominje da mu već i ono što se u medijima navodi kao sadržaj platforme deluje katastrofalno, jer je pitanje da li se priča o rešenju pitanja za Srbe unutar nezavisnog Kosova, ili o rešenju za Kosovo unutar Srbije.

Izgleda mi da mi rešavamo problem Srba na Kosovu, kao nezavisnom i prihvaćenom, tj. kao državnom entitetu, kazao je on i objasnio da se tu radi o jednoj igri reči. Naime, kako objašnjava, ovde nije reč o defakto priznanju Kosova, jer se od Srbije to nije ni tražilo. Od nas se traži prihvatanje.

Podsetimo, predsednik Srbije je u ponedeljak o državnoj platformi za Kosovo razgovarao sa ambasadorima zemalja EU, a predsednik poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Branko Ružić izjavio je gostujući u emisiji B92 "Kažiprst" da bi šefovi poslaničkih grupa trebalo da budu upoznati sa tekstom nacrta platforme do kraja ove nedelje, nakon čega će ona ići i u Skupštinu. On, međutim, nije mogao da kaže da li će to biti do kraja ove godine ili neće.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio je juče da će se predsednik Nikolić u petak sastati sa predstavnicima kosovskih Srba južno i severno od Ibra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: