Ingliš i Ministarstvo energetike

Na zvaničnoj internet stranici Ministarstva energetike stajao je tekst koji je umesto stručnog prevoda samo provučen kroz Gugl translejt te obiluje greškama.

Izvor: 021

Sreda, 19.12.2012.

11:28

Default images

Kako za portal 021 kaže vlasnik sajta prevedi.rs Bojan Đorđević, svako ko se iole razume u engleski jezik može da primeti da pomenuti tekst o početku grejne sezone nije pisao čovek.

"To se vidi, recimo, po nekim neprevedenim stvarima, jer Gugl ne može da prevede reč koja ne postoji. Reči koje nisu dobro napisane u originalu, kao što je recimo 'u novebru', na engleski nisu prevedene, jer Gugl nema u bazi tu reč jer ona ne postoji u srpskom, tako da je ona i u engleskom ostala ista 'in novebru and December'", kaže ovaj anglista.

Đorđević dodaje da je primera u tekstu bezbroj, poput konstrukcije "But what is important is that we will in the next year, in January and February, when Cold weather is expected to me to have enough electricity supplied by the EPS participated in the tender in a different country, said Minister of the line".

"U nekom pokušaju prevoda ovoga nazad na srpski dobili bismo sledeće: 'Ali ono što je važno jeste da ćemo mi iduće godine, u januaru i februaru, kada hladno vreme je očekivano od mene imati dovoljno struje koju obezbeđuje EPS učestvovao na tenderu u drugoj državi', rekao je linijski ministar" , objašnjava Đorđević.

Ksenija Đošanović iz kabineta za odnose s javnošću Ministarstva energetike kaže za Novosadski informativni portal da je sajt u izradi, zbog čega su tekst "programeri provukli kroz Gugl translate kako bi ga mogli koristiti kao probni u izradi i testiranju engleske verzije sajta", iako tragikomični tekst na sajtu stoji još od oktobra.

Anglista Bojan Đorđević ipak smatra da je najtužnije u celoj situaciji to što niko nije proverio tekst nakon toga, bar toliko da se vidi da je ministar ženska osoba i da se zove Zorana, a ne Zoran kao što stoji u "engleskom" tekstu.

Tekst je u međuvremenu povučen sa sajta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: