Deca u Njutaunu se vraćaju u škole

Većina dece u Njutaunu vratila se danas na nastavu, osim učenika škole "Sendi Huk" gde je u prošlonedeljnom masakru ubijeno 20 dece i šestoro odraslih.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

19:14

Default images

Nastava u školi "Sendi Huk" obustavljena je na neodređeno vreme, a u gradiću su još na snazi jake mere bezbednosti, navodi AP. Posle masakra škole u dva grada u državi Konentikat su bile zatvorene iz predostrožnosti.

Za danas je planirana sahrana najmanje jedne žrtve, među kojima je 20 dece i šestoro odraslih, uključujući i profesorku Viktoriju Soto koja je proglašena herojem zbog toga što je žrtvovala sebe kako bi spasila nekoliko dece.

Ovaj stravičan zločin pokrenuo je debatu u Americi o kontroli prodaje oružja koja je zaoštrena nakon što je jedan ugledan investitor rekao da će prodati deonice u kompaniji čije proizvodnje je, kako se veruje, bilo oružje upotrebljeno u masakru.

Reč je o pištoljima "glok" i "sig sauer", kao i pušci "bušmaster" kalibra 223.

Neposredno posle tragičnog oružanog napada u Njutaunu, Bela kuća je na svojoj Internet stranici "Mi narod" (We the People), pokrenula peticiju sa pozivom na kontrolu distribucije i upotrebu oružja koju je već potpisalo 172.000 Amerikanaca.

Tome se danas pridružio i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je zatražio od Obame i Kongresa da pooštri zakone o prodaji oružja.

U masakru u školi Sendi Huk u Njutaunu u petak 20-godišnji Adam Lanca ubio je 20 dece, uzrasta šest i sedam godina, kao i šestoro odraslih - direktorku škole, psihologa i četvoro nastavnika, a zatim izvšio samoubistvo.

Pre krvavog pohoda, Lanca je sa više metaka ubio svoju majku, a motivi ovog užasnog zločina još se istražuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: