Godišnjica smrti Vaclava Havela

Česi su danas, sa svećama i cvećem, odali poštu vođi "plišane revolucije", poslednjem predsedniku Čehoslovačke i prvom predsedniku Češke, Vaclavu Havelu.

Izvor: Beta

Utorak, 18.12.2012.

11:47

Default images

Danas je obeležena prva godišnjica njegove smrti. U Pragu se večeras na Vaclavskom trgu okupilo nekolino stotina ljudi da zapale sveće i u povorci krenu iz istorijskog srca Praga ka zamku Hradčani, putem kojim su prošle godine u pogrebnoj povorci za Havelovim kovčegom koračale desetine hiljada ljudi.

Ispred statue na konju Vaclava - sveca-zaštitnika českog naroda, od sinoć gori "srce" od sveća isto kakvo je Havel dodavao uz svoj potpis kao simbol tolerancije i mira.

Evropa se takođe danas sećala velikog Evropljanina, neumornog borca za dovršavanje ujedinjenja starog kontinenta uključivanjem Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, odlučnog borca protiv svih diktatura.

Na zgradi Evropskog parlamenta u Briselu od sinoć svetli veliko neonsko srce kakvo je Havel u poslednjim mesecima svog poslednjeg predsedničkog mandata 2002. godine postavio na predsednički zamak Hradčani u Pragu.

Pisac koji je igrom istorije postao državnik, poslednji predsednik Čehoslovačke i prvi predsednik samostalne Češke, umro je 18. decembra prošle godine u 76. godini. Izdalo ga je zdravlje podriveno brojnim komplikacija nakon operacije raka pluća 1996. godine.

U trenutku kada je zasijalo ogromno crveno srce na EP, Havelov prijatelj iz disidentskih dana, praški nadbiskup, poglavar Češke katoličke crkve Dominik Duka, služio je za Havela rekvijem u nekadašnjoj Crkvi Svete Ane.

Na mestu koje je Havel sa svojom fondacijom pretvorio u kulturnu i duhovnu raskrsnicu i mesto susretanja i dijaloga, nadbiskup Duka podsetio je na Havelovu umetničku, duhovnu i državnu zaostavštinu i na to da je i danas aktuelan njegov životni primer neumorne borbe protiv komunističke i raznih drugih diktatura.

Duka je upozorio na povratak komunista na vlast u koaliciji sa opozicionim socijaldemokratama u nekim lokalnim samoupravama u Češkoj nakon jesenjih regionalnih izbora.

"Onima koji ponovo žele da dižu gvozdenu zavesu, njima poveravamo obrazovanje naše dece u regionima. Zašto?", pitao je Duka.

Kada je sinoć počela misa, 16 đaka gimnazije u Češkim Budejovicama počelo je 24-časovni strajk glađu, simbolično baš na godišnjicu smrti Havela, kao protest zbog toga što je prosveta u regionu poverena starom komunističkom kadru.

Današnji pomen Vaclavu Havelu daleko je od pompeznosti njegove državne sahrane.

Organizuju ga uglavnom njegovi prijatelji, nevladine organizacije, bez učešća češkog državnog vrha.

U organizaciji su i institucije kulture koje se Havela sećaju kao dramskog pisca koji je samo igrom životnih okolnosti skoknuo u državničke vode, a u penziji se vratio svom pozivu pisca.

Oprobao se i u režiji filma - svoje poslednje drame "Odlaženje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: