Nema pregovora ako se krši sporazum

Ivica Dačić kaže da neće pregovarati sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton ako ne bude poštovan dogovor da se ne plaća carina za robu koja ostaje na severu Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 18.12.2012.

12:59

Default images

"Ja neću učestvovati u pregovorima ako se ne bude poštovalo ono što smo se dogovorili", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Premijer Srbije je rekao da je apsolutno nezadovoljan onim što se trenutno događa povodom dogovora o integrisanom upravljanju prelazima.

"Nama nije cilj da se izbegne plaćanje carina i dažbina i mi želimo da se postigne dogovor u razgovorima koji se nastavljaju posle 10. januara. Znači kome se naplaćuje i da li se naplaćuje, kome ide prihod od carina i tako dalje", rekao je Dačić. On je dodao da će se o tome hoće li nastaviti pregovore,zato što se ne poštuju dogovori, ubrzo odlučivati.

"Ako jedna strana ne ispunjava ono što smo se dogovorili ja i pored dobre volje stvarno ne želim da učestvujem u razgovorima gde će neko dovoditi u pitanje kredibilitet tih razgovora. Ako Hašim Tači nema moć da poštuje dogovor, neka dođe neko drugi ko je ima", istakao je Dačić.

On je napomenuo da Srbija mora da iznese više predloga za rešenje problema Kosova, upozoravajući da od 10. januara razgovori treba da se nastave.

"Mi ne možemo da ponavljamo kao papagaji isto i držimo glavu u pesku, osim ako nećemo da se vodi novi rat za Kosovo", naveo je Dačić i istakao da ne želi više da Srbija ratuje, već da želi da pregovorima rešava probleme.

On je napomenuo da je normalizacija odnosa s Prištinom uslov za ulazak u EU.

"Zaštititi interese Srba na Kosovu"

Dačić je, povodom pisanja medija da Srbija traži neku vrstu entiteta za Srbe na KiM, rekao da Srbija u dijalogu s Prištinom i EU, ukoliko ne postoji volja da se problem Kosova i Metohije trajno reši, mora da ima predloge koji će ići u susret zaštiti interesa Srba u pokrajini.

On je kazao da je ono što se pojavilo u medijima deo celokupnog razmišljanja koje treba proveriti s međunarodnom zajednicom i političarima u Srbiji.

"To nije pozicija za pregovore o trajnom rešenju. Ako se ne želi reguisanje naših odnosa, odnosno trajno rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Srbe i za Albance, mora se videti kako će se Srbi na Kosovu organizovati", rekao je Dačić.

Kako je istakao, u poslednjih 13 godina vođena je pogrešna politika, jer Srbi na KiM nisu ekspozitura Beograda, već autohtono stanovništvo.

"Moramo da imamo inicijativu. Smatramo da je Kosovo deo Srbije, ali moramo da utuvimo u glavu da smo izgubili ratove u Hrvatskoj i na KiM i da ne možemo da se ponašamo kao da smo pobedili", objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbiju u narednim mesecima čeka tema srpskih institucija na KiM i tema posebnosti Srba u odnosu na prištinske vlasti, te da je zato neophodno da Beograd istupi s nekim predlozima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: