Svedok: Nije bilo naredbe za progon

Bivši predsednik skupštine srpske opštine Vogošća Svetozar Stanić negirao je pred Haškim tribunalom da je dobio naređenje za progon nesrpskog stanovništva.

Izvor: Beta

Utorak, 18.12.2012.

18:20

Default images

On je danas svedočio u odbranu Radovana Karadžića.

Karadžić (67), tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, kao i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95..

Negirajući navod optužnice da su krizni štabovi i srpske opštine, formirane u proleće 1992, bile sredstvo da Srbi nasilno preuzmu vlast u opštinama koje su smatrali svojim, uključujući Vogošću, Stanić je izjavio da je uspostavljanje tih organa vlasti bilo u skladu sa zakonima SFRJ i odlukama o regionalizaciji BiH.

Svima koji su želeli da odu, to je bilo dozvoljeno, "bez obzira da li su bili Muslimani ili Hrvati", dok je Srbima vojnim obveznicima to bilo zabranjeno zbog mobilizacije, kazao je svedok.

Stanić je izjavio i da se krizni štab u Vogošći najviše bavio organizacijom civilnog života u ratnim uslovima, ali je potvrdio da je znao za pritvor u vogošćanskom motelu Kontiki u kojem su sprovođene istrage protiv pritvorenih nesrba, pre nego što bi bili prebačeni u zatvor Kula.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tiger tvrdio je da su krizni štabovi formirani nakon što je rukovodstvo Srpske demokratske stranke na čelu s Karadžićem u decembru 1991. izdalo uputstvo zvano "varijanta A i B" o preuzimanju vlasti u opštinama sa srpskom većinom, ali i u onima gde su Srbi bili manjina.

Ponavljajući da je uspostavljanje štabova bilo u skladu sa zakonom, Stanić je potvrdio da je to bilo predviđeno i dokumentom "varijanta A i B" koji je on shvatio kao "upozorenje" kako da se Srbi ponašaju pred pretećom "secesijom" BiH koju su zagovarali Muslimani i Hrvati.

Tužilac Tiger je svedoku predočio da su, sprovođenjem "varijante A i B", bosanski Srbi uspostavili čvrstu vlast i kontrolu u opštinama u kojima su bili većina, a "tajne vlade" i oružane jedinice formirali tamo gde je sprsko stanovništvo bilo u manjini.

Stanić je odgovorio da "nije tako" i da su i Muslimani formirali svoje opštine i krizne štabove pre Srba, koji su se "osećali ugroženim" i morali su da se organizuju kako bi "zaštitili i sebe i druge".

Nakon što mu je tužilac otkrio da zaključak o uspostavljanju srpske vlasti uspešnom primenom "varijanti A i B" nije njegov, nego Karadžićev, izložen pred Skupštinom RS u aprilu 1995, svedok je odgovorio da "ne zna šta je Karadžić govorio". Na insistiranje tužioca Tiegera da li se slaže s Karadžićevim rečima, svedok je izbegavao da direktno odgovori.

Suočen sa tužiočevom tvrdnjom da se u zakonima SFRJ nigde nisu pominjali krizni štabovi, Stanić je ostao pri iskazu da su to zakonita tela, ali nije mogao da precizira gde se pominju.

Na sugestiju zastupnika optužbe da je predsednik kriznog štaba u Vogošći Jovan Tintor formirao srpske brigade ne samo u toj, nego i u drugim opštinama, svedok je uzvratio da to nije tačno, nego da su brigade formirane odlukom legalnog Sekretarijata za narodnu odbranu, po "instrukcijama" kriznog štaba.

Stanić je negirao i tužiočevu sugestiju da je Tintor bio "na čelu ilegalne brigade u Vogošći", nakon čega je Tiger ponovo svedoku otkrio da je to rekao sam Karadžić u skupštinskom govoru 1995.

Tužilac je zatim pitao da li je tačno da je vođstvo bosanskih Srba naložilo da Vogošća "mora biti uzeta zbog svoje industrije", uključujući i vojnu fabriku Pretis, na šta je svedok odgovorio da je to "delimično tačno", ali da je prvenstveni razlog bio što je "urbano naselje Vogošća bilo većinski srpsko".

"Nismo ništa osvajali, naprotiv, štitili smo privredne objekte i industriju", kazao je Stanić.

Isti odgovor ponovio je i nakon što mu je Tiger citirao reči predsednika Skupštine RS Momčila Krajišnika sa sastanka kojem je i svedok prisustvovao, 14. novembra 1992: "Stav je političkog rukovodstva da se Vogošća mora zauzeti zbog njene industrije".

Stanić je negirao i da su srpske snage u Vogošći imale nameru da zauzmu i mesne zajednice sa muslimanskom većinom. Tužilac mu je, na to, predočio zapisnik sa sastanka, 15. novembra 1992. u komandi Sarajevsko-romanijskog korpusa, po kojem je sam Stanić govorio o planovima za zauzimanje muslimanskih sela.

"Meni je nepoznato da su to moje reči... Odgovorno tvrdim da nisam bio na tom sastanku... Prethodnog dana sam podneo ostavku na sednici SO Vogošća i isključio se iz bilo kakvih aktivnosti", rekao je svedok.

Na pitanja o pritvoru u "bunkeru", u blizini motela Kontiki u kojem su nesrbi držani, Stanić je odgovorio da o tome ne zna ništa i nakon što mu je tužilac citirao reči tadašnjeg zamenika ministra pravosuđa Slobodana Avlijaša da je kod vogošćanskih zvaničnika, uključujući i svedoka, protestovao zbog "užasnih" uslova u tom pritvoru.

Iskazom sledećeg svedoka Karadžićeve odbrane, suđenje će biti nastavljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: