Novo poglavlje u pregovorima EU-CG

Evropska unija je danas u Briselu otvorila poglavlje o nauci i istraživanju u pregovorima o prijemu Crne Gore.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

22:28

Default images

Prethodno je Evropska komisija obavila "dubinsku procenu" stanja tog sektora u Crnoj Gori, saopšteno je posle sastanka visokih zvaničnika EU i zamenika premijera Crne Gore Igora Lukšića.

Evropska komisija nije imala primedi na rad crnogorske vlasti u nauci i istraživanju, te je to poglavlje privremeno zatvoreno dok traju pregovori najpre o dva ključna poglavlja - 23 i 24 - o vladavini prava, temeljnim slobodama, reformi pravosudnja, ljudskim i manjinskim pravima.

Posle zasednja Međuvladine konferencije EU-Crna Gora za stabilizaciju i pridruživanje, evropski komesar Štefan File je ocenio da su vlasti u Podgorici ostvarile "suštinski napredak" u reformama i ugrađivanju pravnih propisa EU u domaće zakonodavstvo i praksu.

File je ukazao na to da je Crna Gora prva zemlja kandidat za članstvo koja pregovore počinje poglavljima koja se tiču vladavine prava, pravosuđa, osnovnih sloboda i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je saopštio da je Evropska komisija, u sklopu pretpristupne pomoći upravo odredila 21,3 miliona evra za jačanje crnogorskog pravosuđa i državne uprave u ključnim sektorima izgradnje pravne države i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Evropski komesar je rekao da je crnogorski sagovornicima predočio da su pred vlastima u Podgorici ključni izazovi "uspostavljanja nezavisnoog pravosuđa i reforme Ustava", u skladu s preporukama Venecijanske komisije.

"Posebno smo istakli da od Crne Gore očekujemo upečatljiv spisak postignutih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i to u celom procesu: od istrage, suđenja, zaplene imovine do presuda za kriminal i drogu".

File je dodao da "Crna Gora mora nastaviti strukturne reforme, strogo sprovoditi budžetsku konsolidaciju, ojačati uslove poslovanja da bi se pobošalo stanje u privredi i konkurentnost, i podstaklo zapošljavanje".

Posebno je ukazao na potrebu da se nađe trajnije rešenje za "složenu situaciju proizvođača aluminijuma" u Crnoj Gori.

Vicepremijer Lukšić je izjavio da će Podgorica sastaviti akcioni plan reformi u sektorima na koje se odnose poglavlja 23 i 24.

File je procenio da će nekoliko godina trajati pregovori o tim poglavljima, presudnim za uspeh procesa prijema Crne Gore u EU.

Na pitanje novinara o tome kako gleda na zamerke Evropskoj komisiji što hvali Crnu Goru dok se tamo ozbiljno krše prava nezavisnih medija, a ima i fizičih napada na novinare, komesar File je uzvratio da EU "svaku zemlju procenjuje po njenim zaslugama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: