Izrael: Gradićemo stotine kuća

Izrael je danas najavio gradnju stotina kuća u jevrejskom naselju u istočnom Jerusalimu, čime rizikuje nove sukobe sa Palestincima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

21:52

Default images

Današnja najava je deo planova gradnje koje je Izrael početkom ovog meseca najavio kao odmazdu za proglašenje Palestine državom posmatračem u UN.

Odbor pri ministarstvu unutrašnjih poslova odobrio je prelaznu etapu planova za gradnju 1.500 stanova u četvrti Raman Šlomo, delu grada koji Palestinci smatraju teritorijom svoje buduće prestonice.

Potparolka ministarstva Efrat Orbah rekla je da taj projekat mora da prođe još nekoliko dodatnih etapa, zbog čega bi za konačno odobrenje gradnje mogle biti potrebne godine.

Izrael je početkom meseca objavio planove za gradnju hiljada kuća, između ostalog i u Ramat Šlomou, kao odgvor na proglašenje Palestinske države na teritoriji Zapadne obale, istočnog Jerusalima i u pojasu Gaze, koje je zauzeo u Arapsko-Izraelskom ratu 1967.

Izrael je anektirao istočni Jerusalim posle rata 1967. i inisistira da je to područje neodvojivi deo njegovog glavnog grada. Palestinci takođe polažu pravo na istočni Jerusalim, kao glavni grad njihove buduće države. Tu oblast naseljava oko 200.000 Jevreja i oko 250.000 Palestinaca.

Palestinski predsednik Mahmud Abas odbio je da pregovara sa Izraelom dok se gradnja ne obustavi, zbog čega su pregovori u zastoju već četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: