"Bljesak": Vukovići - "ratna šteta"

Sestre Vuković su u akciji Bljesak ostale bez roditelja i male sestre. Sud presudio da nije u pitanju ratni zločin, već da su stradali civili - ratna šteta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

20:54

Default images

Nevladina organizacija Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću ukazala je na novi pravosudno-imovinski skandal, čije su žrtve sestre Radmila i Mirjana Vuković iz sela Medare u zapadnoj Slavoniji, kojima su hrvatske snage u akciji "Bljesak" pobile roditelje i malu sestru.

Ali, to nije sve. Njihove bi nekretnine mogle "na bubanj" kako bi Hrvatska podmirila troškove parnice, kojom su one bezuspešno tražile nadoknadu štete zbog smrti najbližih.

Prema rečima Dokumentinog aktiviste Eugena Jakovčića, sestre Vuković su najnoviji slučaj takve prakse - familijama koje već godinama čekaju da im državno tužilaštvo saopšti ko je odgovoran za ubistvo njihov najmilijih, pre odgovora na to pitanje dođe izvršni postupak na imovinu ili slični parnični troškovi.

Opštinsko tužilaštvo u Novoj Gradiški pokrenulo je izvršni postupak nad nekretninama, dok s druge strane po pitanju krivičnog procesuiranja odgovornih za zločin u Medarima preduzima tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinilaca, rekao je Jakovčić na konferenciji za medije.

Podsetio je da je vlada u julu donela propis o otpisivanju parničnih troškova, ali je taj akt u tumačenju vrlo širok, pa treba biti težak socijalni slučaj da vlada otpiše parnični trošak.

Sestre Vuković pokrenule su u septembru 2006. pred opštinskim sudom u Novoj Gradiški odštetni postupak na osnovu zakona o odgovornosti Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i policijskih snaga tokom rata.

Sud je u novembru 2009.odbio tužbeni zahtev kao neosnovan, a Građansko-upravno odeljenje opštinskog tužilaštva u Zagrebu odbilo je zahtev za sklapanjem vansudskog poravnanja, jer to, prema njihovom tumačenju, nije ratni zločin nego su stradali civili - ratna šteta.

"U slučaju sestara Vuković država traži da se naplati čak i na takvoj srušenoj, zapaljenoj i uništenoj imovini", rekao je Jakovčić.

Branko Šerić, pravni zastupnik porodice Vuković, izjavio je da mu je državni tužilac Mladen Bajić danas rekao o pokretanju procedura da se obustavi postupak dok se ne reši otpis potraživanja od strane države.

Drugostepenu presudu da tokom prvostepenog postupka nije utvrđeno da su smrt roditelja i sestre tužiteljki nastala zbog ratnog zločina koji su počinile hrvatske snage, Šerić je ocenio ciničnom.

"Kao da su počinili suicid, a ne da se desilo to što se desilo". Sestrama Vuković, otac Milutin, majka Cveta i mlađa sestra Dragana koja je tada imala sedam godina, ubijeni su 1. maja 1995. u selu Medari na području tadašnje opštine Nova Gradiška.

U zločinu u Medarima, počinjenom u šest ujutro, hrvatski vojnici na kranje brutalan način masakrirali su 22 srpskih civila, od 24 koliko ih se zateklo u selu.

Žrtve zločina u Medarima su između ostalog 11 žena, dve devojčice starosti sedam i osam godina, i dečak od 11 godina. Leševi članova porodice Vuković identifikovani su 29. marta 2011. na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

Prema podacima Dokumentaciono - informacionog centra "Veritas", u "Bljesku" je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti, dok je po podacima Hrvatskog helsinškog odbora pobijeno stotinjak srpskih civila.

I Veritas i HHO ističu da niko od Hrvata nije procesuiran za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: