DS: Vlada da reaguje na desničare

DS pozvao Vladu da "konačno preduzme konkretne korake" povodom delovanja desničarskih organizacija i njihovih spiskova "nepoželjnih" pojedinaca i organizacija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

21:14

Default images

"Iako je DS vise puta reagovala povodom delovanja desničarskih organizacija, na njihov govor mržnje i pretnje koje redovno upućuju u javnosti, u nedostatku bilo kakve reakcije države te pretnje su sve češće", navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

DS je u najoštrije osudila današnje saopštenje "SNP Naši" u kome je iznet "niz sramnih optužbi" protiv Ivana Vejvode, potpredsednika nemačkog Maršalovog fonda i ranijeg direktora Balkanskog fonda za demokratiju, dugogodišnjeg borca za toleranciju i evropsku Srbiju i savetnika za spoljnu politiku premijera Zorana Đinđića.

Kako smatraju u DS, država se oglušila o poziv na ubistvo sudija Ustavnog suda, crne spiskove medija i nevladinih organizacija pa danas kao prirodnu posledicu dolazi do pojedinačnih napada koji ugrožavaju ličnu bezbednost ljudi.

"Tolerantnost prema spiskovima i mržnji koju ove organizacije šire ne sme da bude cena kojom je vlast spremna da plati njihovu razočaranost zbog napuštanja kosovske platforme koja im je, tokom izborne kampanje, obećavana", zaključuje se u saopštenju.

DS je pozvala Vladu Srbije da jasno osudi sve spiskove koji se ovih dana pojavljuju u javnosti i da "konačno preduzme konkretne korake kako se oni u budućnosti ne bi ponavljali i ostajali nekažnjeni".

SNP "Naši" je, ranije danas u saopštenju, ocenio da je Vejvoda "najplaćeniji američki agent koji finansira i koordinira projekte izgradnje i jačanja nezavisnog Kosova".

Ta organizacija je zatražila od nadležnih organa da momentalno bude zatvorena beogradska kancelarija Balkanskog fonda za demokratiju, za koju tvrde da je protivustavna i nezakonita i da javno radi na izgradnji nezavisnog Kosova.

SNP "Naši" nedavno je objavio i spisak medija za koje su tvrdili da su antisrpski i nepoželjni.

A početkom novembra su objavili sličan zahtev, tražeći da se zabrane pojedine nevladine organizacije čiji je rad okarakterisan kao "antisrpski".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: