"Mišković priznao da je davao pare"

Mišković je na saslušanju rekao da je nekim političarima davao novac, ali nije pominjao imena, kaže Bogdan Pušić, šef radne grupe za ispitivanje privatizacija.

Izvor: B92

Nedelja, 16.12.2012.

21:21

Default images

"Bio sam dobar kad sam davao novac. Svima sam davao novac, rekao nam je, a na pitanje kome je davao pare, kazao nam je: Reći ću kad dođe vreme", kaže on za B92.

Pušić je naveo i da postoje saznanja da su neki ministri primali novac od Miškovića, ali da su u toku predistražne radnje, odnosno da se te tvrdnje još istražuju.

Advokat Zdenko Tomanović kaže da sve što je njegov klijent Miroslav Mišković radio bilo u skladu sa našim zakonima i da je to svuda u svetu dozvoljeno.

"Pažljivo sam pogledao sve spise koji su dostavljeni odbrani i odgovorno tvrdim da Miroslav Mišković nije izvršio nijedno krivično delo. Sve ovo što mu se stavlja na teret nigde u svetu nije krivično delo", istakao je on u emisiji "Utisak nedelje".

Pušić je odbacio Tomanovićeve tvrdnje i rekao da se postupak protiv Miškovića vodi po pravilima tužilačke istrage i da je tužilac za organizovani kriminal sagledao sve prikupljene dokaze materijalne i finansijske, iskaze građana i procenio "ko će u okviru tog činjeničnog stanja biti osumnjičen, posle čega je dao nalog da se privedu u policiju". Dodao je da je tužilac konsultovan o nameri policije da se lica ispitaju u svojstvu osumnjičenih, ali da nisu dobili takvo odobrenje.

"Dobili smo odobrenje za zadržavanje od 48 sati nakon čega su osumnjičeni privedeni na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal", rekao je on.

Pušić je povodom navodnih pretnji koje je Mišković izrekao prilikom hapšenja, objasnio da je Mišković tada operativcima Uprave kriminalističke policije rekao da mu je obećano da neće biti uhapšen.

"Ko mu je obećao ja to ne znam. Rekao je operativcima da (potpredsednik Vlade Aleksandar) Vučić može slobodno da otkaže emisiju (gostovanje na RTS-u na dan hapšenja), jer on neće biti uhapšen. Mišković je to rekao u kontekstu da ga (Vučića) treba sprečiti da učestvuje u emisiji", rekao je on.

Pušić je objasnio da kada je sin vlasnika "Delta holdinga" Marko Mišković prošle nedelje zaustavljen na aerodromu "Nikola Tesla" policija konsultovala tužiloca za organizovani kriminal i postupila po njegovom nalogu i oduzela mu pasoš. Međutim, nije odgovorio da li je Marku Miškoviću neko rekao da ne može da napusti zemlju pre zaustavljanja na aerodromu.

Tomanović je na to odgovorio da ga je Mišković nazvao telefonom uoči privođenja i rekao mu da dođe što pre.

"Šokiran sam tim tvrdnjama da je Mišković rekao da Vučić neće stići da ode na RTS. To nije istina. Prilikom privođenja sa njim je bio i jedan od advokata. Mene je nazvao oko 7.10 sati i rekao mi da dođem što pre. Da li je bio šokiran - ne znam. Razgovarao sam sa njim povodom tih natpisa u medijima. Samo je jedna stvar mogla da ga iznenadi – on je do sada sarađivao sa vlastima, odazivao se na svaki poziv policije i nema nijednog razloga da ga policija privodi, uz pratnju kamera i fotoaparata. Mišković je znao da to što radi nije našim zakonom zabranjeno i da je svuda u svetu dozvoljeno", istakao je on.

Aleksandar Stevanović, ekonomski analitičar, kaže da sada sve zavisi od valjanosti dokaza koje je prikupila policija.

Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka, rekao je da je država pokazala da može da uhapsi i najbogatijeg čoveka u zemlji. On je naveo i da je Mišković dugo kontrolisao sve u zemlji, između ostalog i medije, kao i da je potplaćivao i neke političare.

"Podsetiću samo da je 2008. ključno uticao na formiranje vlade. Tadašnji američki ambasador Kameron Manter skinuo ga je sa "crne liste SAD". To pokazuje koliki je bio uticaj Miškovića. Ovo što se desilo bio je veliki šok za njega. Bojim da ne bude samo uhapšen, a posle pušten iz pritvora", naglasio je Radomirović i podsetio da "mi i dalje ne znamo šta mu se tačno stavlja na teret".

Tomanović je potom objasnio da se Miroslav Mišković tereti za finansijsko investiranje i još jednom naglasio da njegov branjenik nije izvršio nijedno krivično delo.

"Svaka transakcija je rađena u saglasnosti sa državnim, nadležnim organom. To što mu se stavlja na teret nigde u svetu nije krivično delo, ne znam zašto je ovde", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Mišković odgovara za ono što je poenta svakog biznisa - da kupi akcije po nižoj ceni, a proda ih po višoj.

Ni on ni njegov sin Marko, koji je takođe uhapšen u sredu, kako tvrdi Tomanović, nisu upravljali preduzećima, nisu raspolagali sredstvima, oni su samo posedovali akcije. Takođe, istakao je i da je "mali Marko još manje odlučivao od svog oca".

"Upravljač preduzeća 'Nibens' je (inače vlasnik tog preduzeća) Milo Đurašković, što ni on sam ne spori. On je upravljao preduzećem i raspolagao sredstvima. Miškovići nisu bili upravljačka lica i nisu raspolagali imovinom", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Mišković je znao da to što radi, odnosno, investira novac u preduzeće, nije zabranjeno po našim zakonima i da je svuda u svetu dozvoljeno.

Pušić je zatim rekao da to nije tačno i da je na osnovu dokaza, koje je prikupila ta radna grupa tokom više meseci proveravanja, tužilac za organizovani kriminal procenio da protiv njih treba da se sprovede istraga.

On je naglasio da je Đurašković, iako upravljač, Miškoviću svakog meseca podnosio izveštaje o poslovanju preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: