Mišković odgovarao samo o Nibensu

Advokat Miroslava Miškovića Zdenko Tomanović kaže da je on do sada u istrazi odgovarao samo na pitanja o poslovanju putarskih preduzeća i Nibens grupi.

Izvor: B92

Subota, 15.12.2012.

10:53

Default images

On u izjavi za B92 tvrdi da pravosuđe preuzima veliku odgovornost, zbog urušavanja velikog poslovnog sistema.

"Miroslav Mišković nije izvršio nijedno krivično delo koje mu stavljaju na teret. Finansijsko investiranje za koje ga sada terete je pravno dozvoljeno svuda u svetu. To nije ni upravljanje preduzećem, nije ni raspolaganje sredstvima i imovinom preduzeća, a to izvlačenje sredstava za koje ga terete, to se naziva jasnim imenom kamata na kreditiranje od strane stranog pravnog lica", kazao je Tomanović za B92.

Podsetimo, sudija Specijalnog suda odredio je pritvor do 30 dana Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, Milu Đuraškoviću i još četvorici osumnjičenih za malverzacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća.

Kriminalistička policija je u sredu privela Miroslava i Marka Miškovića, kao i Đuraškovića. Policija je tada privela i bivše direktore Preduzeća za puteve "Niš" Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića, direktora "Šer korporacije" Ristu Ristića, predsednika Skupštine akcionara Preduzeća za puteve "Niš" Dejana Jevtića, akcionara tog preduzeća Zorana Kaitovića, direktora "Delta brokera" Predraga Filipovića i procenitelja "Konzita" Rašu Zdravka.

Ukoliko sud nađe da i posle 30 dana da stoje razlozi za pritvor, krivično vanpretresno veće suda može da im ga produži za još do dva meseca, a nakon toga o pritvoru odlučuje Apelacioni sud. Pritvor prema zakonu, može da traje šest meseci bez optužnice, a po njenom podizanju najviše četiri godine – do donošenja prvostepene presude.

Miškovića mogu da posećuju samo supruga i ćerka

A dok je u pritvoru, o poštovanju ljudskih prava vlasnika "Delta holdinga" brinuće sudija za prethodni postupak Specijalnog suda koji će, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, odobravati pojedinačne posete članova porodice i druge privilegije koje nisu u suprotnosti sa pritvorskim životom.

Miškovića će u pritvoru, uz odobrenje sudije, moći da posećuju pored advokata, samo članovi najuže porodice, eventualno ćerka i supruga, i to samo dva puta mesečno, dok mu je sin Marko u pritvoru, pošto su zajedno uhapšeni u sredu.

Mišković u pritvoru nema pravo ni na kakve telefonske razgovore, može da se pretplati na dnevnu štampu, na ručak koji bi u stizao iz restorana u ćeliju, a porodica i prijatelji bi mogli da mu uplate novac na zatvorski račun koji bi trošio u zatvorskoj kantini. Omogućeno mu je i da nosi svoju odeću i obuću, gleda televizor, koristi kompjuter, ali ne i Internet…

Porodica bi shodno pravilima u pritvoru mogla da mu donosi pakete sa hranom ili da ga pretplati na dostavu hrane iz restorana, mogla bi da ga snabdeva čistom odećom, obućom, knjigama, a ukoliko sud to dozvoli vlasnik Delta holdinga, mogao bi da dobije i televizor i kompjuter.

Uz odobrenje suda Miškovića će porodica ili prijatelji moći da pretplate na dnevne novine koje će mu stizati u ćeliju svakog jutra. Imaće kao i ostali pritvorenici pravo na dva sata šetnje u zatvorskom dvorištu kao i na lekarske preglede ukoliko su neophodni.

Vlasnik "Delta holdinga" od srede je u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu, ali bi uskoro mogao da bude prebačen u Okružni zatvoru Beogradu koji se nalazi u Bačvanskoj ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: