BG: Formiran štab, usvojen budžet

Skupština grada Beograda usvojila je udžet Beograda za 2013. godinu. Skupština formirala i Gradski štab za vanredne situacije na čijem će čelu biti Đilas.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 14.12.2012.

08:43

Default images

Budžetom se predviđa da ukupna sredstva grada i opština u narednoj godini iznose 98 milijardi 266 miliona dinara, a deficit gradskog budžeta je 3,9 milijardi dinara.

Za budžet je glasao 61 odbornik, dok je 31 bio protiv.

Nijedan amandman opozicije nije prihvaćen.

Budžet Beograda za 2013. godinu predviđa da gradu pripada 87 milijardi 98 miliona dinara, a opštinama 11 milijardi 167 miliona dinara.

Kamate i glavnica duga prema domaćim i stranim bankama iznose oko sedam milijardi dinara.

Skupština Beograda formirala je Gradski štab za vanredne situacije, čiji će komandant biti gradonačelnik Dragan Đilas, i potom imenovala direktore javnih preduzeća.

Član veća Slobodan Šolević izabran je za zamenika komandanta, dok je za načelnika štaba imenovana načelnica Uprave MUP-a za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić. Gradski štab za vanredne situacije imaće, pored navedenih, još 36 članova, a komandanti štabova u opštinama su članovi Gradskog štaba u proširenom sastavu.

Inače, glavna tema današnje sednice gradske skupštine je rasprava o predlogu budžeta za 2013, kojim se predviđa da gradski budžet bude za oko pet odsto manji nego ove godine, što je naišlo na oštre kritike SNS i DSS.

Glavna tema predlog budžeta

Foto: Beta
Antić je novinarima rekao da će budžet za narednu godinu biti za oko 30 miliona evra manji nego ovogodišnji i da je do toga došlo i zbog izmene propisa kojima su ukinute neke takse, pa samim tim i prihodi gradu. Grad će zato, kako je naveo, u sledećoj godini morati da štedi i to pre svega na unutrašnjoj potrošnji i da iznađe mehanizme kako da grad i administracija koštaju manje.

"Sledeća godina neće biti laka. Ovaj budžet nije sjajan i idealan i moraćemo da iznađemo rešenja za uštedama", rekao je Antić i dodao da postoji mnogo više mesta na kojima može da se uštedi nego što je rešenje otpuštanja zaposlenih. "Verujem da u ovoj krizi ne smemo da smanjujemo broj zaposlenih ni u javnim preduzećima kao ni u privatnom sektoru, ali će poslovi javnih preduzeća morati daleko racionalnije da se obavljaju", rekao je Antić.

Odbornik Demokratske stranke Matija Bogdanović naveo je da je po zakonu o finansiranju lokalnih samouprava i zakonu o budžetskom sistemu grad ostao bez tri milijarde dinara koje bi se ubirale od različitih taksi. On je takođe naveo i da ne postoje transferi iz republike ka gradu i da se može zapitati "da li za to postoje politički razlozi".

Predloženi gradski budžet, prema njegovim rečima, ima razvojnu komponentu, podrazumeva nove investicije i nove projekte kao što su rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe i Trga Slavije i ne predviđa nova zaduživanja. Bogdanović je dodao i da se budžetom obezbeđuju dodatna sredstva za vantelesnu oplodnju i da očekuje veliku podršku tom aktu.

Za SNS je u predloženom budžetu najspornije što su subvencije za javna komunalna preduzeća smanjene za tri milijarde dinara, a što su istovremeno povećani rashodi putovanja u gradskoj upravi sa 36 na 106 milijardi dinara. Šef odbornika SNS Aleksandar Jovičić kritikovao je to što su smanjena sredstva za socijalnu zaštitu, za zdravstvo i Kancelariju za mlade.

"Sa druge strane se povećavaju rashodi za putovanja. Od njih smo dobili samo najzaduženiji grad i najbogatije gradonačelnika", rekao je Jovičić.

Iz SNS je takođe rečeno da novih zaduživanja budžetom ne može da bude, jer grad zakonski može da se zaduži još pet odsto, kao i da on nema jaku socijalnu komponentu kao što tvrde u DS.

Šef odborničke grupe DSS Andreja Mladenović ocenio je da budžet nije razvojan, već iznuđen i da je u nominalnom smislu manji od budžeta za 2012. godinu, ne zato što su uvedene mere štednje, već zato što postoje ozbiljni problemi u finansiranju grada. "Taj problem se provlači cele 2012. godine i imamo veliku bojazan da će 2013. biti izuzetno teška po pitanju finansiranja i funkcionisanja grada Beograda", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, budžetom se predviđa deficit od 3,9 millijardi dinara, preko osam milijardi se predviđa za vraćanje glavnica i kamata u narednoj godini, dok će zaduživanja biti između osam i devet milijardi po dogovorenim kreditima iz prethodnog perioda.

Mladenović je naveo i da je Beograd prezadužen grad i da ne postoji informacija koliko je ukupni iznos kredita, kamata i glavnica koje treba da se vrate u narednom periodu.

Gradska sekretarka za finansije Renata Milić Radujko navela je da predloženi budžet obezbeđuju kontinuitet u razvoju Beograda, da je on razvojan i da predviđa kapitalna ulaganja od preko 30 milijardi dinara. Prema njenim rečima, deficit u budžetu je smanjen za 55 odsto, što će uticati i na smanjenje deficita države.

Predviđeno je da budžet za sledeću godinu sa svim prihodima, primanjima i drugim sredstvima iznosi 91,33 milijarde dinara, što je za oko 14 milijardi manje nego 2012. Samo prihodi iz budžeta iznose 74,5 milijardi dinara i oni su za 3,2 milijarde manji nego što su bili troškovi za to ove godine, dok je planirani budžetski deficit 3,91 milijardu i manji je za skoro pet milijardi u odnosu na budžet 2012.

Razrešenja i imenovanja

Na početku sednice odbornici Pokreta socijalista predložili su da se odbornici Skupštine grada odreknu današnjih dnevnica i da ih daju za ljude koji žive na ulicama i nemaju gde da provode ove hladne dane.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić je rekao da se on i odbornici SPS-JS odriču svojih dnevnica i pozvao i ostale odbornike da daju novac ljudima kojima je pomoć trenutno najpotrebnija.

Pokret socijalista predložio je i da se napravi privremeni parking u Šilerovoj ulici u Zemunu, jer je u blizini Dom zdravlja ispred koga često nema mesta za vozila, na šta je Antić rekao da će uputiti dopis Parking servisu da razmotri tu inicijativu.

Skupština grada Beograda je potom imenovala direktore i jednog vršioca dužnosti direktora nekoliko gradskih javnih preduzeća.

Skupština je razrešila dužnosti direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Borisa Rankovića, a za vršioca dužnosti direktora najduže na jednu godinu imenovana je Tatjana Popović.

Dužnosti je razrešen i direktor Gradskog centra za fizičku kulturu Nenad Matić i to na lični zahtev, a za direktora te institucije na četiri godine imenovan je Miloš Vidić.

Dosadašnji vršilac dužnosti direktora Gradskog zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje Dalibor Paspalj imenovan je za direktora tog zavoda na period od četiri godine, a takođe je izabran direktor Privrednog društva "BG hala" Petar Maričić.

Na početku sednice Skupštine grada dužnosti je razrešena i direktorka Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda Neda Novaković, a na tu funkciju je izabrana Radica Popović.

Dužnosti je razrešen i dosadašnji vršilac dužnosti direktora Malog pozorišta "Duško Radović" Damjan Kecojević, i to na lični zahtev, a od sada će na toj funkcijina biti Jelena Stojanović. Odbornici su takođe imenovali i zamenika Gradskog javnog pravobranioca Vladimira Šanjevića.

Odbornici će na sednici razmatrati i predloge odluka o lokalnim komunalnim taksama i administrativnim taksama za teritoriju Grada, kao i Predlog odluke o boravišnoj taksi.

Pred odbornicima će se naći i Predlog odluke o visini stope poreza na imovinu, o izmeni Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, kao i Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Odbornici će razmatrati i predloge odluka o izradi planova detaljne regulacije za potez duž Zemunske ulice do Tošinog Bunara na Novom Beogradu i dela privredne zone u Vrčinu u opštini Grocka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: