Suzan Rajs neće mesto sekretarke

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs odustala je od kandidature za mesto državne sekretarke, preneli su američki mediji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.12.2012.

23:06

Default images

Rajsova je u pismu, upućenom predsedniku Baraku Obami, ocenila da bi, ako bi ona bila nominovana za tu funkciju, to bio dug proces, povezan sa brojnim problemima i da bi to uticalo na unutrašnje i međunarodne prioritete SAD.

Ona je zamolila Obamu da više ne razmatra njeno ime kao mogućeg kandidata.

Ambasadorka SAD se u poslednje vreme našla pod žestokom kritikom republikanaca, koji su ocenili da njeno ponašanje tokom krize u Bengaziju, kada je ubijen ambasador Kris Stivens, ne dozvoljava da bude postavljena na mesto šefa Stejt departmenta.

Više od sto repiblikanskih kongresmena i senatora potpisalo je apel kojim je od američkog predsednika zatraženo da ne kandiduje Rajsovu za tu funkciju.

Demokrate su odgovorile da je jedini razlog za to što je ona Afro-Amerikanka.

Nakon što je Rajsova danas ovo saopštila, oglasio se Obama, rekavši da će ona nastaviti da obavlja funkciju ambasadora Amerike u UN.

"Iako duboko žalim zbog nepravednih i netačnih napada na Suzan Rajs u prethodnim nedeljama, njena odluka pokazuje snagu njenog karaktera i posvećenost da bude iznad politike, time što je stavila nacionalni interes na prvo mesto", rekao je Obama.

On je dodao i da Amerikanci treba da budu ponosni što imaju takvog državnog službenika.

Suzan Rajs je, nakon ubistva ambasadora Stivensa u Bengaziju, rekla da to nije bio ranije planiran teroristički napad, već spontane demonstracije zbog antiislamskog filma na Jutjubu.

Bela kuća je kasnije taj napad proglasila terorističkim, ali su republikanci ocenili da Rajs nije dostojna da bude nova državna sekretarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: