"Srpski tajkuni nisu nedodirljivi"

Srpski tajkuni više nisu nedodirljivi, ocenjuje austrijska štampa povodom privođenja Miroslava Miškovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

09:57

Default images

Pravosuđe je za sada odredilo samo 48-časovni pritvor, ali je vest o hapšenju Miškovića pogodila naciju kao „prasak“, ističe bečki dnevnik „Prese“, dodajući da je on, kao i drugi jako bogati tajkuni u Srbiji, dve decenije važio kao „nedodirljiv“.

Ukazujući na to da je bogatstvo zaradio pre svega za vreme sankcija UN protiv Miloševićevog režima i uz sumnjive privatizacije, list ističe da je posle političkog preokreta u Srbiji znao kako da se dogovara sa novim vlastodršcima.

Međutim, ne samo zato što EU već duže uporno traži da se istraži dvadesetak sumnjivih privatizacija, čini se da su se vremena promenila za oligarhe koji su kontrolisali ovu balkansku državu kako su želeli, naglašava „Prese“.

Bečki „Standard" smatra da konkretne optužbe protiv Miškovića ne zanimaju gotovo nikog u Srbiji i da je sigurno to da ko god se u Srbiji obogatio, mora da je bio umešan u kriminalne radnje.

Hapšenje Miškovića mnogima je dokaz da je prvi put jedna srpska vlada ozbiljno posvećena borbi protiv korupcije, naglašava list.

Hapšenje Miškovića, međutim, ima elemente kao neki rijaliti šou. Borba države protiv korupcije se svodi na borbu potpredsednika vlade Aleksandra Vučića protiv „moćnih u Srbiji“, ističe dnevnik.

O svojoj misiji Vučić neprestano informiše preko Tvitera i Fejsbuka, a listovi bliski njemu, kao što su „Informer“ i „Kurir“, kao metu uzimaju ljude protiv kojih Vučić pokreće akcije, navodi "Standard".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: