Svedok: VRS terorisala civile

Francuski oficir Unprofora, na suđenju Mladiću, izjavio da je Vojska Republike Srpske 1993. stalnim granatiranjem i snajperisanjem terorisala civile u Sarajevu.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

20:35

Default images

"Stalno se otvarala artiljerijska vatra na grad. Neke granate su padale na vojne ciljeve, a druge su, po mom mišljenju, imale za cilj terorisanje civila u Sarajevu", izjavio je svedok, čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-176, skrivanjem lika i elektronskom izmenom glasa. Veći deo njegovog iskaza odvijao se, uz to, iza zatvorenih vrata.

Istu svrhu - zastrašivanje i pritisak na stanovništvo – po svedokovim rečima, imali su i snajperski napadi na civile.

"Gađali su sve koji su se kretali po ulicama, naročito na raskrsnicama", kazao je svedok, dodajući da su stoga na tim mestima bili improvizovani zakloni.

General Mladić (69), koji je tokom rata u BiH bio komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Po svedokovoj izjavi, tokom prva tri meseca 1993. na Sarajevo je "dnevno padalo po 1.200 granata", a neki od projektila su, kako je izgledalo, bili ispaljeni "nasumično" zato što "nisu imali vidljiv vojni cilj".

VRS je granatiranjem Sarajeva sprovodila odmazdu zbog dejstava Armije BiH na drugim ratištima, naznačio je RM-176.

Na dan 21. marta 1993, Sarajevo je pogodilo 2.400 granata, od kojih je 400 palo na staro gradsko jezgro, precizirao je francuski oficir. To je, po njegovoj oceni, bila odmazda zbog pokušaja muslimanskih snaga da prekinu put Pale-Lukavica, preko kojeg se VRS snabdevala.

RM-176 je izjavio i da je istragom o napadu minobacačima na fudbalsku utakmicu u naselju Dobrinja, 1. juna 1993, utvrđeno da su granate doletele iz pravca srpskih položaja na Lukavici.

Po optužnici protiv Mladića, tada je poginulo "više od 10, a ranjeno približno 100 ljudi".

RM-176 potvrdio je da je među žrtvama hitaca iz snajpera video "jedan broj starih ljudi", a da su stradali i žene i deca, "jer su vojno sposobni muškarci bili mobilisani".

"Namera snajperista nije bila da učestvuju u borbi, već u akcijama namerno usmerenim protiv civilnog stanovništva kako bi se ono terorisalo", podvukao je francuski oficir. Snajperski hici dolazili su, kako je izjavio, sa Grbavice koju su kontrolisale snage bosanskih Srba.

Suđenje generalu Mladiću (69), optuženom i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, biće nastavljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: