"Brčko je američka farsa veka"

Profesor prava dr Vitomir Popović, arbitar za Brčko, za Novosti kaže da su političari Republike Srpske morali na vreme da ospore proces arbitraže.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

23:30

Default images

Iako je imala za cilj utvrđivanje spornog dela međuentitetske linije privremenog razgraničenja u oblasti Brčkog, arbitraža je otišla i dalje. Brčko je postalo “država za sebe”, data su mu ovlašćenja entiteta, a imovina je postala vlasništvo distrikta, dakle - ničija.

Konačno, odstupilo se od principa podele BiH 51-49 odsto, u korist Federacije. Za RS, čija se teritorija baš u tom delu prekida, sudbina Brčkog je od egzistencijalnog značaja, pišu Novosti.

Prema mišljenju profesora Vitomira Popovića, dekana Pravnog fakulteta u Banjaluci i arbitru RS, farsično je što se arbitraža vodila po pravilima Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo.

Popović, autor knjige “Arbitraža za oblast Brčkog - spor ili farsa stoleća”, kaže da su Amerikanci na slučaju Brčkog hteli da pokažu da ni RS ni Federacija nisu države, pa međunarodni sud nije nadležan. "Umesto da odluku donese većina u arbitraži, doneo ju je predsedavajući Roberts Oven, koji nema veća ovlašćenja od ostalih u tročlanom veću. Ovenovo pozivanje na pismo Miloševića i Izetbegovića - da sam donese odluku u slučaju neslaganja, nema uporišta u pravu. To su razlozi zbog kojih je arbitraža za Brčko, umesto spora stoleća, kako su je zvali američki mediji, u stvari, farsa stoleća," kaže Popović.

Statutom Brčko distrikta, koji je doneo supervizor, sva javna imovina postala je imovina distrikta, što pravna praksa ne poznaje, a vode se i mnogobrojni sudski sporovi. Brčko je nadgledalo šest supervizora, pišu Novosti.

"Takva ovlašćenja ne postoje nigde na svetu i ona su proizvod želje da se drži stalna napetost između RS i Federacije. Supervizori su doneli niz naloga koji nemaju veze sa razumom, kose se sa Ustavom BiH i Statutom, ali i sa nizom odredaba međunarodnog prava," priča dr Popović.

Pored manjkavosti Arbitražne odluke, period koji je Brčko pod snažnim uticajem američke administracije ostaće upamćen po velikom novcu kojim su lokalne vlasti raspolagale.

"Zamišljeno je da Brčko ima poseban status, kao Vašington u SAD. Međutim, kad je došlo do obaranja poreza u odnosu na RS i Federaciju, nastao je kolaps. Bez nižih carinskih stopa, Brčko je izgubilo prednost. Odustalo se od planiranog statusa, a da se ne dovede u pitanje sistem."

Popović upozorava na posledice. "Arbitražnu odluku politički predstavnici RS su morali osporiti. To, nažalost, nisu učinili jer su čuvali svoje pozicije i interese, a interesi RS su bili sporedni."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: