Josipović i Pusić o putu ka EU

Ivo Josipović kaže da Hrvatska, koja bi iduće godine trebalo da uđe u EU, nema jasnu viziju budućeg razvoja, ali se približila evropskim vrednostima.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

20:20

Default images

Šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić ocenila je da se zemlja u proteklih 12 godina dramatično promenila na bolje.

Josipović je na predstavljanju knjige "Hrvatska u EU: Kako dalje?" na Pravnom fakultetu u Zagrebu rekao da je neraspoznavanje pravih vrednosti razlog za nedostatak vizije u upravljanju društvenim procesima u Hrvatskoj.

"Kakofonija vrednosti razlog je zašto nemamo viziju i upravljanje društvenim procesima zasniva se na neizbrušenim vrednostima. Zato što vrednosti nisu koherentne, nemamo odgovore na probleme u nauci, obrazovanju i kulturi", rekao je on, dodajući da se, uprkos tome, budućnost Hrvatske u EU može gledati sa optimizmom.

Josipović je rekao da je, bez obzira na dileme oko ulaska u EU, hrvatsko društvo kroz proces pristupanja postalo bolje društvo, koje se približilo evropskim vrednostima.

Pusićeva je izjavila da se Hrvatska tokom 12.godišnje pripreme za članstvo u Uniji dramatično promenila, a, kako je ocenila, najveća promena koja još nije potpuno ostvarena je činjenica da je Hrvatska od klijenta postala partner EU.

To je, kako je dodala, promena "od zemlje koja je pitala zašto nas međunarodna zajednica ništa ne pita u zemlju koja se pita koja je njena uloga i odgovornost u evropskom projektu".

Knjiga "Hrvatska u EU: Kako dalje?" u izdanju Centra "Miko Tripalo" je zbirka 23 rada sa istoimenog skupa održanog pre godinu dana na kome su hrvatski stručnjaci raspravljali o promenama koje očekuju hrvatsko društvo u oblasti državne politike, penzionog sistema, demografije, nauke i visokog obrazovanja, kulturnog identiteta, medija i verskih zajednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: