Završeno saslušanje Miškovića

Saslušanje Miroslava Miškovića počelo u 18.30 i završeno za 2 sata. Tužilaštvo predložilo pritvor do 30 dana Miškovićima, Đuraškoviću i još petorici privedenih.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

08:04

Default images

Jutros je na pitanja tužioca za organizovani kriminal odgovarao njegov sin Marko, a tokom dana i Milo Đurašković.

Vlasnik Delte poslednji je osumnjičeni koji se saslušavao.

Prethodno je saslušano sedam lica, od ukupno deset privedenih. Zdenko Tomanović, jedan od advokata Miroslava Miškovića, odbio je da da izjavu za B92 dok njegov klijent ne iznese odbranu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je večeras da se odredi pritvor do 30 dana Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku Miškoviću, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još petorici osumnjičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća, rekao je tužilac Miljko Radisavljević.

Za dvojicu osumnjičenih, bivšeg direktora PZP "Niš" Milutina Gaševića i аkcionаrа PZP "Niš" Zorаnа Kаitovićа Tužilaštvo nije tražilo pritvor, već meru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanje pasoša, dodao je Radisavljević.

Tužilaštvo je nakon saslušanja koje je završeno oko 20.30 sati donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv svih deset osumnjičenih na čelu sa vlasnikom Delta holdinga zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Specijalnog suda predložilo da se osmorici osumnjičenih odredi protvor, rekao je tužilac i dodao da očekuje da odluka bude doneta za par sati, dakle u toku noći.

Na pitanje novinara kako su se branili osumnjičeni, Radisavljević je rekao da je većina njih negirala navode iz krivične prijave, ali da je Tužilastvo sada sigurno da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret.

Na pitanje novinara B92 da li se Tužilaštvo danas bavilo pretnjama koje je Miroslav Mišković uputio prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, tužilac Radisavljević je odgovorio da to nije bila tema današnjih saslušavanja.

Da podsetimo, rаdnа grupа Uprаve kriminаlističke policije privelа je Miroslаva Miškovića, vlаsnikа "Deltа holdingа", Mаrkа Miškovićа, vlаsnikа firme "Mera investment fonda" i Milа Đurаškovićа, vlаsnikа "Nibens grupe", "Šer korporаcije" i Preduzećа zа puteve (PZP) "Niš", kаo i još sedаm osobа.

Policijа je, tаkođe, privelа i bivše direktore PZP "Niš" Milutinа Gаševićа i Zorаnа Mihаilovićа, direktorа „Šer korporаcije" Ristu Ristićа, predsednikа Skupštine аkcionаrа PZP "Niš" Dejаnа Jevtićа, аkcionаrа PZP "Niš" Zorаnа Kаitovićа, direktorа "Deltа brokerа" Predrаgа Filipovića i proceniteljа "Konzitа" Zdrаvkа Rаšu.

Svi privedeni su prvo bili odvedeni u policiju, a zatim odatle u Tužilaštvo za organizovani kriminal, u kome su do kasno sinoć neki bili saslušani.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da istraga o poslovanju Miroslava Miškovića u vezi s "Nibens grupom" nije završena, odnosno, kako je rekao, trenutno se upoređuju finansijski izveštaji. Takođe, kazao je Radisavljević, vodi se i istraga koja bi trebalo da pokaže kako je Mišković došao do novca koji je uložio u "Nibens grupu".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je posle privođenja poručio da "niko, pa ni Mišković, ne može da pobedi Srbiju", a rekao je i da mu je iz policije preneto šta je Mišković rekao pri privođenju. MUP je naveo da je Vučiću prećeno, zbog čega mu je bezbednost podignuta na najviši nivo, a Miškovićevi advokati su demantovali da je pretnji bilo.

Advokatska kancelarija kompanije "Delta" demantovala je medijska nezvanična saznanja, koja je u jednom trenutku potvrdio i direktor policije Milorad Veljović, da je pri privođenju Mišković izjavio da prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je proteklih meseci govorio o mogućem privođenju Miškovića, neće dočekati sinoćnje gostovanje na RTS-u. Opširnije u posebnoj vesti.

U specijalnoj emisiji TV B92 ministar pravde Nikola Selaković je rekao da se "desilo ono što je bilo nezamislivo" i da država vraća vlast u svoje ruke, dok je direktor policije Milorad Veljović rekao da je u pitanju "istorijski trenutak". Novinarka lista "Danas" Ruža Ćirković rekla je da je država pokazala hrabrost, a da sada treba da pokaže odgovornost i sposobnost. Opširnije u posebnoj vesti.

U ekskluzivnom intervjuu za B92 bivša Miškovićeva saradnica Milka Forcan je izjavila da je vlasnik Delte loše procenio situaciju, misleći da mu ova vlada odgovara i da je sada "jači nego ikad". Ona je dodala da on sigurno nije očekivao ovakav ishod, a kao ključne razloge za sve što mu se desilo navela je to što Mišković "nema meru" i činjenicu da se on godinama više spominje u političkom nego u poslovnom kontekstu. Opširnije u posebnoj vesti.

Podsećamo, vlasnik Delta holdinga je drugi put saslušan u MUP-u u ponedeljak. Istog dana je saslušan i suvlasnik Nibensa Milo Đurašković.

Sin vlasnika "Delta holdinga" Marko Mišković saslušan je u petak u policiji, u svojstvu građanina, o saradnji svog preduzeća "Mera investment fond" s Đuraškovićevom "Nibens grupom". Marko Mišković je trebalo ove sedmice da ponovo bude saslušan u svojstvu građanina u policiji.
On je sprečen na aerodromu "Nikola Tesla" da avionom napusti zemlju i policija mu je oduzela pasoš kao meru za obezbeđenje prisustva radi neometanog vođenja pretkrivičnog postupka.

Njegov otac, Miroslav Mišković, saslušan je prvi put prošlog ponedeljka o poslovanju firme "Delreal".

Insajder se bavio spornim privatizacijama putarskih preduzeća još 2009. godine. Vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đuraškovć uhapšen je još u maju prošle godine, a tereti se za to da je zloupotrebom službenog položaja oštetio preduzeće FAM Kruševac, za više od 32 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

265 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: