"Zakon donet, ali se ne primenjuje"

Poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je da diskriminacije u Srbiji ima mnogo više nego što to "beleži statistika".

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

21:32

Default images

Ona je izjavila da, iako je donet zakon koji zabranjuje svaki vid diskriminacije, nema političke volje za njegovu primenu.

Petrušićeva je na tribini "Nasilje nad manjinskim i marginalizovanim grupama", a u okviru projekta "Muzej nasilja", kazala da je neophodno beležiti svako nasilje i da reakcija institucija sistema mora da bude žestoka u borbi protiv nasilja.

Govoreći o projektu "Muzej nasilja", poverenica je istakla da bi izložbu trebalo da vide i policajci koji beleže nasilje i sudije koje donose odluke i pročitaju svedočanstva žena o nasilju.

Ona se osvrnula i na diskriminaciju protiv homoseksualnih osoba i rekla da je nezavisno telo na čijem je čelu, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prosledilo predlog da se u udžbenicima ne nalazi samo klasična heteroseksualna porodica.

"U knjigama nema čak ni deteta u kolicima ili pripadnika romske manjuine", rekla je Petrušićeva.

Tribinom "Nasilje nad manjinskim i marginalizovanim grupama" nastavljena je prezentacija "Muzeja nasilja" - javnog arhiva medicinske dokumentacije osoba koje su doživele nasilje.

Glavne materijale na izložbi, koja će biti postavljena 6. februara 2013. godine u Kulturnom centru Beograda, predstavljaće rendgentski snimci povreda zadobijenih kao posledica diskriminacije i to nacionalizma, šovinizma, fašizma, nasilja u porodici, rodno zasnovanog nasilja, rasizma i ksenofobije.

Pored rendgentskih snimaka postavku će činiti i nalazi medicinskog osoblja u formi izveštaja, kao i autentična svedočanstva osoba koje su doživele nasilje, takođe u pisanoj formi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: