Završena rasprava,u subotu glasanje

Skupština Srbije završila je raspravu o svim amandmanima na podnete zakone, o kojima će glasati u subotu, 15. decembra.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.12.2012.

07:26

Default images

Skupština će se u subotu izjasniti o Predlogu zakona o javnim preduzećima i o još nekoliko ekonomskih zakona među kojima je i Predlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Glasaće se i o tri zakona o zdravstvu.

Skupština će u subotu, posle glasanja, početi novu sednicu na čijem dnevnom redu su i izmene pravosudnih zakona.

Poslanici će od subote u skupštinskoj sali sedeti po novom rasporedu o kojem je juče odlučio Administrativni odbor.

Dve najveće političke stranke - vladajuća Srpska napredna stranka i opoziciona Demokratska stranka, sedeće u desnom, odnosno levom krilu sale, a između njih biće raspoređeni ostali poslanici.

Predstavnici DSS zatražili su da vlada kaže gde je linija do koje će ići kad je u pitanju Kosovo, a liberali su pokrenuli pitanje odgovornosti i smene ministra pravde Nikole Selaković zbog imenovanja "načelnike okruga koji ne ispunjavaju zakonske uslove".

DSS je upitala Vladu Srbije dokle će zemlja ići ka EU "kao ovca na šišanje", ocenjujući da je krajnje vreme da vlada izađe sa jasnim stavom gde je linija do koje će se ići, budući da je država pred pragom da preda deo teritorije.

Slobodan Samardžić je rekao da se zemlja nalazi pred krajnje nejasnim zahevom EU koje može značiti i novo uslovljavanje.

“Zaključi daju spisak zahteva Srbiji, možemo ih tumačiti i kao nove uslove”, ocenio je Samardžić.

“Dokle će Srbija ići u EU kao ovca na šišanje? Zahtevamo objašnjenje, pred javnošću se mora postaviti jasan stav dokle vlada može ići, gde je linija do koje će ići. Mi smo na pragu da predamo jedan deo naše teritorije, a da nismo vredni ni datuma za početak pregovora o pristupanju u EU”, rekao je Samardžić.

On smatra da je Srbije od datuma pregovora udaljena “svetlosne godine - odavde do večnosti” i da je to svima jasno, pa i članovima vlade.

“Uslov će biti dva nova prelaza, pa dva nova, pa carinjenje robe, pa nametanje Srbima ličnih karata...Krajnje vreme je da vlada izađe sa jasnim stavom o ovom pitanju i to pred Skupštinom Srbije”, rekao je Samardžić.

Liberali su i danas od premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića zatražili da smeni ministra pravde Selakovića, ovog puta zbog toga što, kako tvrde, ne poznaje Zakon o državnim službenicima pošto je vlada na njegov predlog “imenovala načelnike okruga koji ne ispunjavaju zakonske uslove”.

“Ako nije dovoljno to što Selaković podržava desničarske organizacije i što se pridružio skupu ispred Skupštine Srbije u vreme kada je to zabranjeno, da li je dovoljno premijeru Dačiću i potpredsedniku vlade Vucćiću da predlože njegovo razrešenje, jer ne poznaje zakon...Šta treba još da uradi Selaković da uvide da ne poznaje funkciju na kojoj je”, rekla je poslanica LDP Radmila Gerov.

Ona je upitala Dačića i Vučića kada će razrešenje Selakovića biti na dnevnom redu parlamenta.

Šef poslanika SNS Veroljub Arsić upitao je ministra Selakovića da li su studentske organizacije registrovane kao političke partije koje imaju desničarski program ili kao nevladine organizacije kojima nije primarni cilj da se bave politikom i da li one imaju pravo da izraze politicki stav.

Arsić je postavio pitanje i Vučiću i to u vezi privatizacije “Sartida”. On je upitao po čijem nalogu je taj predmet oduzet Trgovinskom sudu u Požarevcu i prebačen u Trgovinski sud u Beogradu, kao i da li je neko od članova vlade uticao na izbor najboljeg ponuđača preko stečajnog suda, budući da se to desilo u vreme vanrednog stanja, odnosno u vreme “Sablje”.

Poslanica kluba SPO-DHSS Olgica Batić upitala je ministra pravde Selakovića na koje je vlade je mislio kada je juče rekao da je Miroslav Mišković učestvovao u formiranju nekoliko vlada.

Ona je upitala da li je Mišković "imao pojedine ministre u prethodnim vladama pod kontrolom" i rekla da poslanički klub kome pripada to pitanje postavlja "čistog obraza", jer je sigurna da Mišković zasigurno nije finansirao ni SPO ni DH S S.

Poslanici su nakon postavljanja pitanja prešli na pretres više od 40 amandmana na set zakona iz oblasti zdravstva.

Poslanici će razmatrati amandmane na Predlog zakona o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i pretvaranju tih obaveza u javni dug.

Razmatraće se 41 amandman na izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju čiji je cilj da se ugroženim kategorijama građana Srbije obezbede uslovi za uključivanje u sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i ostvarivanje drugih prava iste oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: