"Moguća i vojna pomoć opoziciji"

Više od sto zemalja, među kojima i SAD, priznalo je novu sirijsku opozicionu koaliciju, rekao je šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.12.2012.

18:22

Default images

On je to izjavio na konferenciji "Prijatelji sirijskog naroda", koja je danas održana u Marakešu, i naglasio da je time otvoren put za veću humanitarnu pomoć za antirežimske snage u Siriji, a možda čak i za vojnu pomoć.

Fabijus je ocenio da sastanak u prestonici Maroka predstavlja "izuzetan napredak", ističući da EU sada obnavlja embargo na oružje za Siriju na tri meseca, a ne na godišnjem nivou, jer se situacija na terenu menja.

Konferencija je održana nekoliko sati pošto je američki predsednik Barak Obama saopštio da za SAD nova sirijska koalicija predstavlja "legitimnog predstavnika" sirijskog naroda.

Portparol sirijske opozicije Valid al-Buni pozvao je da se snagama koje se bore protiv režima predsednika Bašara al-Asada pruži "prava podrška", a ne samo priznanje, javio je AP.

Sirijska nacionalna koalcija, formirana u novembru u Dohi, više puta je zatražila međunarodnu podršku, uključujući i vojnu, a Saudijska Arabija je danas najavila pomoć u iznosu od sto miliona dolara.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je na sastanku u Marakešu da Asad ne može da pobedi u već 21 mesec dugom ustanku protiv njegove vlasti i da treba da okonča krizu.

Istovremeno, Katar je pozvao Asada da donese "hrabru odluku", prizna da će ga pobunjenici na kraju pobediti i preda vlast kako bi izbegao dalje krvoproliće i omogućio narodu da "formira vladu i državu kakvu smatraju pogodnom", javio je Rojters.

Pored toga, šef katarske diplomatije Šeik Hamad bin Jasim al-Tani poručio je i da je svetska zajednica dužna da "legitimnim sredstvima" podrži sirijske pobunjenike koji su "na korak do pobede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: