UNMIK se povlači iz K. Mitrovice

Predstavnici Srba sa severa KiM ponudili UNMIK-u da finansiraju rad kancelarije UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici, koja treba da prestane da radi krajem decembra.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

18:49

Default images

Razlog za gašenje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici, po rečima odgovornih u UNMIK-u, jeste taj što "institucije u Prištini nemaju sredstava za njihovo dalje funkcionisanje".

Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Dragiša Vasić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ponudili su predstavniku UNMIK-a da oni finansiraju rad kancelarije i plaćaju lokalno osoblje koje u njoj radi zato što imaju puno poverenje u njen rad.

Oni su upozorili da će šef UNMIK-a Farid Zarif snositi odgovornost ukoliko Albanci izazovu bilo koji eksces ili nepredviđeni incident.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je posle sastanka da je "neprihvatljivo da predstavnici UN podlegnu pod pritiskom Hašima Tačija i prištinskih institucija i naglasio da će za eventualne sukobe na severu Kosova odgovornost snositi i prvi čovek UNMIK-a na Kosovu i Metohiji".

UNMIK je proteklih godina imao nadležnost lokalne samouprave, a izvršnu ulogu u kancelariji u Kosovskoj Mitrovici imalo je savetodavno telo u kome je bilo šest predstavnika, pripadnika svih nacionalnih zajednica i jedan predstavnik UNMIK-a.

Jedan od zadataka UNMIK-a bio je i da svaka tri meseca šalje izveštaj generalnom sekretaru UN ali, kako je Pantić rekao, izveštaje su slali posle svake ekscesne situacije, kojih je na severu Kosova bilo mnogo.

U Kancelariji u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko stotinu radnika, od kojih je 59 radilo u skupštini opštine. Njima su uručena rešenja o prestanku rada zaključno sa 31. decembrom ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: