Ekskluzivno: Šta kaže Milka Forcan

Milka Forcan, bivša saradnica Miroslava Miškovića kaže da njegovo privođenje nije politički progon već posledica konkretnih istražnih i poslovnih aktivnosti.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

18:47

Default images

U ekskluzivnom razgovoru za B92 Milka Forcan je izjavila da Miroslav Mišković nikako nije očekivao ishod koji se desio.

"Sve ovo što se dešava je svakako veliko iznenađenje ne samo za njega nego i za ukupnu javnost. Prema nekim mojim informacijama, mislim da on nikako nije očekivao ovakav ishod, niti se pripremao za ovo što se desilo", rekla je ona.

"Činjenica o kojoj se pričalo, a koja je podstrekivana i od samog Miškovića, je bila da se on sada oseća jačim nego ikada. Danas vidimo koliko je ta procena bila pogrešna. Postojale su priče da mu upravo ova konstelacija, kako je formirana ova vlada u potpunosti odgovaraju, a jasno je da ne samo da je to bila potpuno pogrešna procena nego je jasno i da nije u pitanju politički progon nego da su u pitanju konkretne istražne radnje i konkretne poslovne aktivnosti", rekla je Forcanova za B92.

Po njenom mišljenju najbolju poruku o celom "slučaju Mišković" dao je pre nekoliko dana minstar pravde Nikola Selaković. Mislim da je najbolja poruka u njegovoj rečenici da je gospodin Mišković prethodnih 20 – 25 godina pozivao na slušanje i saslušavao i da je došlo vreme da njega neko sasluša. Ovo je ključna rečenica i u ovoj rečenici gospodina Selakovića sadržane su sve aluzije koje postoje godinama na evetnualne neprimerene aktivnosti i pritiske koje su trpeli svi oni koji su se našli kao prepreka na putu do ostvarivanja određenog cilja, koji se nisu povinovali određenoj volji i koji su smogli snage da izaberu neki drugi put. Ta jedna rečenica zapravo govori sve ono što se godinama sluša, analizira, insinuira", smatra Milka Forcan.

Podsetimo, ministar pravde Nikola Selaković to je izjavio gostujući u Kažiprstu B92.

Ona je rekla da o poslovanju "Nibens grupe" i o Deltinom učešću u konzorcijumu koji je privatizovao putarske firme ne zna ništa više od onoga što je pročitala u medjima.

"Verujem da i malo ko od zaposlenih u Delti ima više informacija, tim pre što su i Nibens grupa i neke druge privatizacije koje se sada pominju kao sporne u kontekstu istraga uvek bile mimo sistema Delte. Dakle Nibens, Luka Beograd ili neke druge privatizovane firme one nikada nisu poslovale u sistemu Delte, nikad nisu bile u finansijskim izveštajima i bilansima Delte, nikada se o njima nije diskutovalo na kolegijumima. Tako da, sigurna sam da većina zaposlenih o ovome zna samo ono što pročita iz medija".

Ključni razlozi - nedostatak mere i politički kontekst

Milka Forcan smatra da je Mišković i njegovo poslovanje nisu bili sporni dokle god se on držao realnog biznisa i poslovnih aktivnosti Delte koji su bili okosnica poslovanja te kompanije kao što je zastupanje poznatih svetskih brendova ili trgovina agrarnim proizvodima.

"Nedostatak osećaja i mere osnovni razlog zbog kojeg se Miroslav Mišković našao u situaciji u kojoj se našao. Većina problema nastaje onda kada, po mom viđenju, Delta u procesu privatizacije postaje većinski vlasnik firmi koje nemaju direktne veze sa poslovanjem same kompanije. Gospodin Mišković je na neki način i izneverio mnoge i izigrao poverenje svojih zaposlenih. Uključujući i mene, iako već ima više od dve godiene da sam izašala iz te firme. Dakle, ove stvari koje su danas sporne, nisu deo sistema Delte"

Milka Forcan navodi i da je celom slučaju doprinelo i to što je Mišković poslednjih godina mnogo češće pominjan u kontekstu političkih dešavanja nego u kontekstu biznis aktivnosti.

"Dakle godinama već slušamo o tome koliko je bio njegov doprinos u formiranju prethodne vlade, da li je i koliki je njegov doprinos bio u formiranju ove vlade, da li je hteo da menja ovu vladu u određenom trenutku, da li mu je smetao Boris Tadić, pa je navijao za Đilasa i slične stvari. Bez obzira što je pitanje šta je od toga stvarno tačno a šta je preuveličavanje, mislim da je i to jako negativno uticalo i doprinelo na čitav odijum javnosti koji protiv njega i njegovih aktivnosti sada postoji".

Što se tiče poslovanja same kompanije Delta, koja je najveća privatna kompanija u Srbiji i koja ima najveći broj zaposlenih, Milak Forcan je ubeđena da će ona nastaviti da funkcioniše jer u Delti ima dosta kvalitetnih kadrova, realnih i konkretnih poslova.

"Ovakva situacija nije prijatna ni za jednu kompaniju. Da li će sama snaga kompanije biti manifestovna na isti način kao i ranije i da li će u nekom smislu imidža i reputacije stvari biti iste - neće naravno, kao i u dobijanju nekih novih poslova novih ugovora i slično. Ali opet ne bih se složila ni sa teorijom da će se sve to srušti kao kula od karata", rekla je Milka Forcan za B92.

Podsetimo, Miroslav Mišković, njegov sin Marko Mišković, vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković i još sedam osoba, koji su osumnjičeni za mahinacije pri privatizaciji putarskih preduzeća, privedeni su u Tužilaštvo za organizovani kriminal i određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati.

Milka Forcan bila je dugogodišnja saradnica Miroslava Miškovića i potpredsednica kompanije "Delta" sve do kraja maja 2010. godine kada je napustila tu kompaniju i prekinula saradnju sa Miškovićem.

O razlozima zašto je napustila kompaniju "Delta" i Miroslava Miškovića, Forcanova je svojevremeno govorila za B92 kao i u retkim intervjuima za domaće medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: