Vučić: Mišković neće pobediti

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić napisao na Fejsbuku: "Srbiju nije, niti će moći niko da pobedi, pa neće ni Miroslav Mišković".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 12.12.2012.

11:51

Default images

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković, njegov sin Marko, vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković i još sedam osoba privedeni su danas zbog sumnje da su učestvovali u mahinacijama pri privatizaciji putarskih preduzeća.

Vučić je novinarima u Vladi Srbije potvrdio da mu je iz policije preneto šta je pri privođenju rekao Miroslav Mišković i dodao je vlasnik "Delte" to rekao u besu.

“Pa nisam ih ja čuo, ali su mi iz policije preneli i rekli šta je gospodin Mišković jutros valjda u besu govorio, tako da... Teško trpim i ovo obezbeđenje koje imam, tako da me to previše ne zanima, a važnije mi je to da su se u Srbiji pokazale dve stvari, a to je da u Srbiji ne postoje zaštićeni i nedodirljivi i druga stvar da je država jača od svakog od nas”, kazao je Vučić. Nakon privođenja Miškovića, njegovog sina i još osam osoba, pojavila se vest da je Mišković tokom privođenja izjavio da Vučić neće stići na večerašnje gostovanje na RTS-u kao i da će on (Mišković) brzo izaći iz pritvora. Vest je potom potvrđena iz MUP-a, a nedugo zatim oglasila se advokatska kancelarija koja brani Miškovića, koja je saopštila da je vlasnik "Delte" krivo interpretiran, odnosno da je rekao da “Vučić ne može večeras da izađe na RTS ako ga prethodno ne uhapsi.”

Na pitanje da li mu je zbog toga pojačano obezbeđenje, Vučić kaže: "O tome ne razmišljam. Teško trpim i ovo obezbeđenje, tako da me to previše ne zanima. Mnogo mi je važnije da u Srbiji ne postoje zaštićeni i nedodirljivi i da je država jača od svakog ponaosob."

Miroslav Mišković već 20 godina važi za najmoćnijeg čoveka u državi i najvećeg finansijera političkih partija. I pored toga, Vučić kaže da ne očekuje probleme u koaliciji.

“Ako ih bude, ja imam jednu poruku za ljude u Srbiji - ko god hoće izbore, jer znam da ima mnogo više zaštitnika lika i dela Miroslava Miškovića i mogih drugih i da će se to tek pokazati. Ja znam kakvu sam presudu sebi potpisao time što nisam sprečavao policiju i tužioce da rade svoj posao, bez obzira da li će egzekucija biti za godinu pet ili deset, sve jedno. Ali ono što je važno je da je država ovo jednom morala da uradi, da pokaže da ne mogu pojedini ljudi, pojedini tajkuni da hapse one koji im smetaju u poslu, rade sve što hoće i pri tom izvršavaju krivična dela”, istakao je Vučić.

On kaže i da pritisci s kojima se suočava nisu novi. “Znate, više sam ćutao nego što sam ikada želeo da govorim, a da li sam lično dobijao i pretnje i uvrede i brojne pritiske sa različitih strana, koje ne mogu da kažem da imaju direktne veze sa koalicionim partnerima već sa moćnim ljudima u ekonomskom i političkom životu Srbije, jesam i to su stvari koje se podrazumevaju kada radite ovakav posao”, rekao je prvi potpredsednik Vlade.

Vučić kaže da se, kada je reč o jutrošnjem privođenju vlasnika Delta holdinga, radi o poslovanju Nibens grupe, ali dodaje id a tu nije kraj istragama na kojima je angažovana Radna grupa, koja ispituje sporne 24 privatizacije.

“Tužioci će reći svoje, to je predmet Nibens grupa, jedna od 24 predmeta, koju je radila radna grupa. Da ne bi neki razni analitičari koji ne znaju dovoljno ili mnogo o onome, nema tu tajni. U nekoliko tih predmeta se govorilo o slučajevima u koje je upleten Miroslav Mišković. Nibens grupa je, koliko znam, u ovom trenutku u pitanju, ali se rade i ostali predmeti, od Delreala do C marketa, tako da mislim da će posle saslušanja obojice Miškovića i saslušanja Đuraškovića, i tužilaštvo i policija sklopiti sve kockice i da će se u skladu s tim ponašati”, dodao je on.

Vučić u ovom trenutku ne sumnja da će policija i pravosuđe položiti ispit pred kojim su se našli.

“Svi su ti slučajevi komplikovani, ali što se Nibens grupe tiče, tu su stvari jasne i čiste. Ako negde nestane 16 ili više miliona državnih para, govorim o samo o razlici između devet i 25 miliona evra, da ne govorim da je ukupno 33 miliona evra, na to nema odgovora, tu nema priče. Ne mislim da je teško za tužioce, mislim da su zadovoljni onim što imaju, a ja ne bih da se mešam u rad pravosuđa, jer to nije moj posao”, kaže on.

Vučić nije želeo da iznosi detalje toga kako su u slučaju Miškovića sklopljeni elementi predmeta i da li se do njegovog imena došlo kroz poslovanje njegovog sina Marka.

“Ja ne bih govorio o stvarima ko je kako i na koji način davao određene papire. Ali imam pitanje da mi objašnjavate kako i zašto i na koji način i iz kojih sve firmi su dolazile pare do određenih firmi na Holandskim Antilima, kako to na Panami da postoje isti osnivači, advokati i slična lica. Ali moram da vam kažem da to još nije predmet onoga što tužioci već imaju, samo malim delom”, kaže Vučić.

Rad radne grupe na ispitivanju spornih privatizacija i poslovanja se nastavlja, dodao je on, rekavši da se kroz slučaj Miškovića pokazalo da mnogi kritičari nisu bili u pravu.

“Samo bih sada pitao sve one koji su govorili danima i nedeljama sve ono - ovi rade i samo čekaju koliko će da naplate od Miškovića - i pojeo vuk magarca. Samo bih ih zamolio ako ništa drugo neka i dalje govore sve najgore i o meni i o svim ljudima koji su sve ovo radili, samo neka kažu malo izvini, jer nije sve onako kako su neki autoprojektovali”, zaključio je Vučić.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević pročitao je jutros novinarima navode iz krivične prijave protiv Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića i još sedam osoba, po kojima se oni terete da su nezakonito stekli višemilionsku dobit.

Ministar građevinarstva Velimir Ilić prvi je reagovao na privođenje Miroslava Miškovića, rekavši da je bio protiv njegovog ulaska u putarska preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: