Mišković u MUP-u, Đurašković izašao

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković došao u 15h na novo saslušanje u MUP na Novom Beogradu. Pre toga pet sati saslušavan suvlasnik Nibensa Milo Đurašković.

Izvor: B92, RTS

Ponedeljak, 10.12.2012.

09:59

Default images

Nakon izlaska iz zgrade SIV 1, gde je na pitanja policije o poslovanju njegove firme odgovarao oko pet sati, Đurašković je samo kratko rekao da je "ostao toliko dugo jer je imao puno toga da kaže". On je ponovio da nije "svedok saradnik" u ovoj istrazi, kao i da se nije sreo s Miroslavom Miškovićem, koji je takođe došao u tu zgradu na novo saslušanje.

Đurašković nije želeo da iznosi detalje o saslušanju, jer je, kako je naveo, "u toku istraga".

RTS prenosi da je Đurašković saslušan o privatizaciji 10 putarskih preduzeća i o spornoj prodaji preduzeća "Nemetali", kojom je, kako se sumnja, stekao nezakonitu imovinsku korist od oko 12 miliona evra.

Miroslav Mišković će danas po podne ponovo biti saslušan u policiji u svojstvu građanina u vezi s predmetom "Nibens", dok je prošlog ponedeljka odgovarao na pitanja policije o poslovanju njegove firme "Delreal". Mišković je u policiju stigao crnim BMW-om i u zgradu Palate Srbija ušao je sam, bez advokata.

Informativni razgovor Miškovića i policije može da traje najviše četiri sata, a može biti duži jedino ukoliko vlasnik "Delta holdinga" bude želeo da priča i duže.

Đurašković: Nisam svedok saradnik

Foto: B92
Milo Đurašković je u zgradu SIV 1, u kojoj je Uprava kriminalističke policije, ušao jutros oko 9.50 sati i tu je kao građanin u predistražnom postupku odgovarao na pitanja o poslovanju "Nibensa". Izašao je oko pet sati kasnije.

Nakon saslušanja, rekao je da je ono bilo "formalno korektno", ali da o detaljima razgovora ne može da govori jer su oni po zakonu tajna. Kako saznajemo, tema je bila da li postoje i kakve su njegove poslovne veze sa vlasnikom "Delta holdinga" Miroslavom Miškovićem i njegovim sinom Markom.

Đurašković je rekao i da se nije sreo s Miškovićem u zgradi.

I Đurašković je na saslušanje došao bez advokata. On je na ulazu u zgradu MUP-a negirao tvrdnje da mu je ponuđen status svedoka saradnika kako bi se izgradio proces protiv Miškovića.

"Đurašković je pozvan na saslušanje u svojstvu građanina i policija ima pravo da ga ispituje najviše četiri sata", rekao je sinoć Tanjugu njegov advokat Zoran Ateljević.

On je kazao da nema potrebe da ide sa Đuraškovićem na razgovor u policiju, jer je u pitanju informativni razgovor za prikupljanje obaveštenja. Đuraškoviću se, u Specijalnom sudu u Beogradu, sudi zbog optužbi da je oštetio kruševačku fabriku maziva FAM za oko 35 miliona evra. On je godinu dana bio u pritvoru i šest meseci u kućnom pritvoru, a od pre jednog meseca se brani sa slobode.

Sin vlasnika "Delta holdinga" Marko Mišković saslušan je u petak u policiji, u svojstvu građanina, o saradnji svog preduzeća "Mera investment fond" sa Đuraškovićevom "Nibens grupom".

Marko Mišković treba naredne sedmice ponovo da bude saslušan u svojstvu građanina u policiji, naveo je ranije izvor Tanjuga.

On je juče po podne sprečen na aerodromu "Nikola Tesla" da avionom napusti zemlju i policija mu je oduzela pasoš kao meru za obezbeđenje prisustva radi neometanog vođenja pretkrivičnog postupka.

Njegov otac, Miroslav Mišković, saslušan je četiri dana ranije u vezi s poslovanjem firme "Delreal".

Istraga o tokovima novca

Policija i tužilaštvo se bave kretanjem novca između Nibens grupe i Miškovićevih firmi.

Nibens grupa nastala je privatizacijom nekoliko preduzeća, a sve je počelo privatizacijom PZP Niš. Vezama Miškovića i Nibens grupe Insajder se, između ostalog, bavio 2009. godine u serijalu "Službena zloupotreba".

Zvanično, vlasnik PZP Niš je Milo Đurašković. Mnogi, međutim, tumače da iza Đuraškovića stoji Miroslav Mišković, jer je u jednom trenutku "Delta M", zajedno sa Đuraškovićevim firmama, učestvovala u privatizaciji Preduzeća za puteve.

U sastavu PZP Niš danas su Preduzeće za puteve Bačka put, Kragujevac, Beograd, "Partizanski put", Vranje i Srem put. U jednom trenutku, jedan od suvlasnika PZP Niš, u čijem sastavu je najveći broj preduzeća, koja se bave izgradnjom puteva, bio je Marko Mišković, preko svoje firme "Mera investment fund", sa Holandskih Antila.

Prema saznanjima "Insajdera", Marko Mišković je nedavno prodao najveći deo akcija Đuraškoviću, pa se danas, prema podacima iz registra, navodi da firma iza koje stoji Marko Mišković ima samo 6,59 odsto akcija u Preduzeću za puteve Niš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: