Napadi pasa: Prevara ili opasnost?

Organizovani kriminal na novosadski način - tako čak i nadležni u ovom gradu nazivaju sve češće tužbe građana zbog ujeda pasa lutalica.

Izvor: B92

Subota, 08.12.2012.

12:17

Default images

Iako je, prema statističkim podacima, na novosadskim ulicama 30 odsto manje pasa nego ranije, onih koji tuže gradsku "Čistoću" iz godine u godinu je drastično sve više. Zbog toga je ugroženo i funkcionisanje ovog preduzeća.

Kroz ambulantu Pasterovog zavoda prolaze svi građani koje su pas ili mačka napali ili ujeli. Dnevno se ponekad javi i više od 10 onih koji tako nešto tvrde.

Ovakve tužbe su poslednjih godina poprimile oblik epidemije. U zavodu tvrde da je veliki broj njih neosnovan, što potkrepljuju slikama pravih i lažnih ujeda.

"Mi i jedne i druge pacijente savesno pregledamo, obradimo i očistimo ranu. Kada dođe do tužbe, mi ne veštačimo, ne znam zbog čega. A smatram da mi iz "Pasterovog zavoda" imamo najveće iskustvo kada su u pitanju ujedi pasa", kaže Dušan Lalošević, direktor "Pasterovog zavoda".

Zbog ujeda pasa lutalica, u toku je više od 1 500 sudskih procesa protiv gradske "Čistoće". Samo tokom ove godine, na osnovu presuda isplaćeno je preko 57 miliona dinara. Razlog za sumnju daje i činjenica da su te cifre pre samo nekoliko godina, bile 25 puta manje.

"Neverovatno zvuči da u istom gradu imate 10 ili 50 ujeda u toku godine, a onda odjednom imate 1200 ujeda. To zvuči prosto neverovatno, a da li je istinito, nije na meni da sudim, nego na sudu", kaže Dragan Božić, direktor "Čistoće".

Sud do sada nije doneo nijednu presudu u korist novosadske "Čistoće", pa je trenutno stanje finansijski neodrživo i za to preduzeće, ali i za gradski budžet. Primera radi, za15 miliona dinara, koliko "Čistoća" mesečno isplati na osnovu odšteta, može da se kupi jedan novi kamion, preko potreban voznom parku ovog preduzeća.

"Po meni, ovo je klasičan primer organizovanog kriminala. Imamo preko 100 porodica gde se sa istim povredama i otiscima ujeda javljaju svi - ispada da je isti pas ujeo i oca i majku, i troje dece", kaže Nikola Ćirović, član Gradskog veća za komunalne delatnosti.

Zbog sve očiglednijih prevara, u narednim danima će biti formirana komisija koja će analizirati sve nalaze veštaka. Procenjuje se da bi na taj način broj tužbi mogao biti prepolovljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: