Vučić u Ohaju, sinoć sa Mimicom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić danas je u Ohaju. U petak se sastao sa potpredsednikom Vlade Hrvatske Nevenom Mimicom.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.12.2012.

10:36

Default images

Nacionalna garda Ohaja i Vojska Srbije već godinama uspešno sarađuju, a srpski ministar odbrane je letos u Beogradu ugostio komandanta Nacionalne garde general-majora Deboru Ešenhurst.

Ešenhurst je tada pozvala Vučića da poseti Ohajo i komandu Nacionalne garde, i lično se upozna sa kapacitetima i mogućnostima te institucije.
Ministar odbrane Srbije se juče u Vašingtonu sastao sa američkim sekretarom za odbranu Leonom Panetom, što je prvi susret jednog srpskog zvaničnika sa ovim prvim čovekom Pentagona.

Vučić je nakon susreta, na brifingu za dopisnike iz regiona Balkana, koji su akreditovani u američkoj prestonici, rekao da je Panetu lično zamolio da pripadnici KFOR-a ne napuštaju teritoriju Kosova i Metohije, jer oni predstavljaju dodatnu sigurnost za kosovske Srbe.

On je istakao da je u razgovorima sa Panetom, kao i prilikom susreta sa zamenikom direktora DIA Dejvidom Ssedom i šefom biroa Nacionalne garde SAD generalom Frenkom Grasom, razmenio mišljenja o bilateralnoj, obaveštajnoj i vojnoj saradnji Srbije i Amerike.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Neven Mimica i prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su u petak Vašingtonu, saopštila je hrvatska vlada.

"U svetlu razvoja zbivanja u hrvatsko-srpskim odnosima, konstatovali su razlike u stavovima o nedavnoj prošlosti", navodi se u saopštenju.

Sastanak je, dodaje se, bio posvećen nastojanju da se istraže temelji za uspostavljanje pragmatične saradnje okrenute budućnosti, na obostranu korist.

O nastavku saradnje i temeljima na kojima će dve zemlje sarađivati i početi da obnavljaju odnose, uzdrmane nedavnom oslobađajućom haškom presudom hrvatskim generalima, razgovarali su juče u Dablinu i šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske Ivan Mrkić i Vesna Pusić.

Oni su ocenili su da je susret koristan i prvi korak koji bi u bližoj budućnosti mogao da dovede i do sastanka premijera dve države Ivice Dačića i Zorana Milanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: