Ignjatović: Hag ostaviti istoriji

Međunarodna zajednica bi pokazala da ima poverenje u Srbiju ako bi njenim građanima osuđenim u Hagu omogućila da izdržavaju kazne u domovini, smatra Ignjatović.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2012.

15:54

Default images

"Hag ostavljamo istoriji, a mi idemo dalje. Siguran sam da ovaj region može da prevaziđe i Hag i mnoge druge stvari", rekao je Dušan Ignjatović, doskorašnji direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom.

On je dodao da ima smisla da srpski državljani osuđeni u Hagu kazne služe u Srbiji.

Podsećajući da se država zalaže za to, on je istakao da bi imalo smisla da Srbija preuzme svoje međunarodne obaveze i svoje ljude, osuđenike, kao i da bi to bilo dobro za njihovu socijalizaciju.

"Međunarodna zajednica bi pokazala da ima poverenje u ovu državu. Država je pokazala da jeste ravnopravni član međunarodne zajednice u poslednjih 10 godina i da je to nešto što ona zaslužuje i što bi trebalo da se uradi", rekao je Ignjatović, koji je sada direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

"Mislim da Hag nije doprineo onome zbog čega je bio napravljen, ali ne treba da kukamo oko toga, već da iskustva koja smo imali iskorstimo kako bismo napredovali", naveo je on i podsetio da će Haški tribunal biti zatvoren 2014. godine.

On je ocenio da su poslednje odluke Tribunala zaprepašćujuće, posebno odluka o oslobađanju hrvatskih generala.

Prema njegovim rečima, odluka o oslobađanju Ante Gotovine je zaprepašćujuća, ne zbog toga što je oslobođen neko ko se borio na drugoj strani i protiv srpskih formacija, već zato što to predstavlja loš presedan u kome je Hag pogazio neka svoja pravila i praksu.

Ignjatović je istakao da nije dobro što je Haški tribunal za stotine hiljada srpskih izbeglica, hiljade mrtvih, ranjenih i unesrećenih, uništenu imovinu, osudio samo nekoliko stražara iz logora Čelebići u Bosni i Hercegovini i Haradina Balu i Ljahija Brahimaja na Kosovu za Lapušnik i za Jablanicu, koji su bili neposredni izvršioci zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: