Mišković na saslušanju sa sinom?

Politika piše da će vlasnik Delte Miroslav Mišković ponovo biti saslušan u policiji u ponedeljak, ali ovoga puta o poslovanju Nibens grupe i njegovog sina.

Izvor: Politika

Petak, 07.12.2012.

10:44

Default images

Prema tvrdnjama sagovornika tog lista, pretpostavlja se da će policija, posle vraćanja spornog zemljišta u Bloku 53 koje je kupila Miškovićeva firma Delreal, zbog kog je Mišković i bio saslušan 3. decembra, završiti istragu o celom slučaju.

Međutim, nova istraga, zbog koje će u ponedeljak ponovo biti saslušan Mišković, smatra se, među pouzdanim izvorima "Politike", daleko ozbiljnijom i konkretnijom.

Naime, sagovornici "Politike" koji su direktno uključeni u predmet "Nibens grupe", smatraju da Mišković ovog puta neće moći da ponovi priču sa prvog saslušanja: da on "samo donosi strateške odluke i daje smernice, dok se drugi brinu o svim detaljima poslovanja", jer je ovom istragom obuhvaćen i njegov sin Marko Mišković. I on bi, kako najavljuju izvori iz istrage, trebalo da bude pozvan na razgovor u policiju.

Zašto je zanimljiv Miškovićev sin

Naslednik finansijske imperije Mišković, Marko, našao se pod istragom zbog kompanije "Mera investment fond" LTD, sa Holandskih Antila. Ta firma bila je suvlasnik sa oko 47 odsto akcija u Preduzeću za puteve Niš, koje je kupilo još nekoliko putarskih firmi, kasnije povezanih u "Nibens grupu".

Spekulisalo se da iza firme sa Holandskih Antila stoji upravo Marko Mišković, a potvrdu toga novinari "Politike" videli su na njegovom profilu na"Linkedinu”. Naime, na ovoj društvenoj mreži, mlađi Mišković je napisao da je, pored tri druga preduzeća, vlasnik i "Mera investa".
Dodatni dokaz da Marko Mišković stoji iza te firme može se naći u javno dostupnim dokumentima na internetu, po kojima se kiparsko predstavništvo "Mera investa" nalazi na istoj adresi kao i Miškovićev "Hemslejd" – Arch. Makariu III, Limasol.

"Politika" objašnjava da u ovom slučaju ne može da predstavlja problem to što Marko Mišković ima kompaniju na svoje ime, već se sumnja u poslovanje Preduzeća za puteve Niš, čiji je suvlasnik "Mera invest".

Sagovornici "Politike" tvrde da je obavljeno više transakcija koje su, pojedinačno gledano, potpuno legitimne i legalne, ali da kada se "od drveća pogleda šuma", onda se stvara celokupna slika o namerama koje su dovele do toga da je Preduzeće za puteve Niš danas u stečaju. Sumnja se da je raznim transakcijama izvučeno oko tri milijarde dinara.

Privatizovana preduzeća za puteve koja su kasnije ušla u sastav "Nibens grupe" imala su po zakonskim propisima iz osamdesetih i devedesetih monopol na održavanje puteva u krajevima u kojima se nalaze. To je omogućilo siguran priliv novca od države, pa je u celom slučaju čudno i to što su sada ta preduzeća u stečaju.

U celu istragu bi, prema našim saznanjima, mogao da bude uključen i Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije" koji je inače osumnjičen u nedavno otvorenom slučaju dodeljivanja dozvola za postavljanje optičkih kablova firme "Nuba invest".

Drobnjak je, pre nego što je postavljen na čelno mesto u "Putevima", bio zaposlen upravo u "Nibens grupi". Nezvanično, prošlog petka je Drobnjak bio u policiji, ali se ne zna da li je dodatno saslušan u vezi sa slučajem "Nuba" ili se sa njim pričalo o slučaju „Nibens”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: