"Potvrđen jedinstven kurs za KiM"

Na sastanku državnog vrha s predstavnicima Srba sa severa Kosova potvrđeno je državno jedinstvo u sprovođenju politke o pitanju KiM, rekao je Ivica Dačić.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 06.12.2012.

18:02

Default images

Dačić kaže da će do kraja godine biti uspostavljeno zajedničko upravljanje na četiri administrativna prelaza izmedu Kosova i Srbije i da su oni statusno neutralni.

Srbi sa severa Kosova će tek odlučiti da li će prekinuti proteste na administrativnim prelazima, a predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da su svi njihovi zahtevi ispunjeni.

Dačić je najavio da će tokom meseca biti doneta i državna platforma u kojoj će ta politika biti definisana. Nema razloga za blokadu administratvnih prelaza, a odluku o prekidu protesta doneće Srbi sa severa pokrajine, rekao je Dačić novinarima posle sastanka s političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova u zgradi Predsedništva.

"Moramo da budemo jaki da bismo odbranili KiM, vojno ga ne možemo odbraniti, već samo politički, i zato moramo biti jedinstveni", rekao je Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da nema razloga za blokadu prelaza na severu Kosova i da će Srbija, ako sada ne iskoristi šansu za dobijanje pozitivnog mišljenja, datum početka pregovora sa EU čekati do 2014. godine.

Dačić je izjavio da je izuzetno važno da prelazi na severu Kosova budu spremni za primenu IBM sporazuma, da je Srbija učinila sve da tako bude, ali da će odluku o deblokadi prelaza Jarinje doneti lokalni odbornici.

"Smatram da nema razloga za blokadu, jer smo uradili sve kao što smo se dogovorili, a najveća garancija za Srbe je garancija države Srbije kroz odluku da će država suspendovati primenu sporazuma ako bude drugačijeg ponašanja - odstupanja od sporazuma", kazao je Dačić nakon sastanka s predstavnicima Srba sa severa Kosova u zgradi Predsedništva Srbije.

"Svi imamo odgovornost prema opravdanom strahu Srba na Kosovu, isto kao što treba da imamo odgovornost prema celoj Srbiji kada je reč o onome šta je neophodno uraditi za naš put ka EU", kazao je Dačić.

Dačić je ocenio da bi do 10. decembra prelazi trebalo da budu otvoreni i dodao da će, ako se to ne desi, Srbija čekati godinu-dve-tri da otpočnu pregovori sa EU, kojima nikada nije bila bliža nego sada.

"Izuzetno je važno da budu otvoreni. Danas se ceo dan vrši pritisak zemalja članica EU i zemalja prijatelja koje kažu: 'Ako nećete da primenjujete dogovorene sporazume, šta ćete onda?' ", kazao je Dačić. Dačić je dodao da je u toku opšta diplomatska aktivnost da bi Srbija dobila što pozitivnije mišljenje: "Bez njega nećemo moći u prvoj polovini godine dobiti datum za otpočinjanje pregovora, a u drugoj nas čekaju izbori u Nemačkoj. Ako propustimo decembar, čekaćemo do 2014. godine da nastavimo tamo gde smo stali", kazao je on.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kazao je da su na današnjem sastanku s državnim vrhom predstavnici kosovskih Srba dobili garancije Vlade Srbije da će svi njihovi zahtevi u vezi sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima biti ispunjeni.

Pantić je dodao da će na sutrašnjoj zajedničkoj sednici svih lokalnih skupština na severu Kosova odbornici odlučivati o deblokadi prelaza na Jarinju gde su Srbi zaustavili radove na izgradnji punkta potrebnog za početak sprovođenja sporazuma.

"Ja sam optimista kada je reč o toj odluci", rekao je Pantić i dodao da će preporuka odbornicima biti da se uvaži stav Vlade i njene garancije.

Srbi sa severa Kosova strahuju da bi prelazi mogli biti pretvoreni u granicu prema centralnoj Srbiji, a da će oni biti primorani da uzmu kosovska dokumenta i plaćaju carine Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je sastanak završen na najbolji mogući način.

"Ono što je dogovoreno sa Srbima sa KiM na prošlom sastanku sada je samo sprovedeno. Rekli smo im šta je urađeno u Briselu, o čemu smo razgovarali i dali smo garancije Vlade da administrativna linija neće biti granica, da se režim carinjenja neće menjati i da građani neće morati da koriste nekakve druge lične dokumente i registarske tablice", rekao je Vulin za "Politiku".

"I ništa se neće kriti. Ne znam šta to znači. Ja samo znam da smo sve o čemu smo razgovarlai, i poslednji put u Briselu, odmah izneli u javnosti. I tako ćemo uvek raditi", rekao je Vulin.

Na pitanje da li će se uz pisane garancije koje je Vlada dala Srbima sa severa pregovarači u Briselu sada naći u težoj situaciji jer su se obavezali na neke linije ispod kojih se ne može ići, Vulin je odgovorio da neće.

"Ovo je posledica našeg razgovora iz Brisela, dakle tamo smo mi precizirali ove konkretne stvari. Integrisano upravljanje carinskim prelazima je sporazum koji će se još kroz sprovođenje nadograđivati, dakle videće se kako to funkcioniše i šta su konkretni problemi", kazao je Vulin.

On je dodao da je sa Srbima sa severa postignut dogovor da to ni na koji način ne sme da postane granica.

"I šta god se da bude dalje dogovaralo, a to je stav Vlade, predsednika i Srba sa Kosmeta, moramo se oko takvih stvari dogovarati", zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je dodao da su uvaženi zahtevi odbornika opština sa severa Kosova i da je u Briselu, na razgovorima premijera Srbije i Kosova, to i potvrđeno.

"Mi smo dobili i pisane garancije, jer je danas na sednici vlade usvojen zaključak o tome da su zahtevi naše zajedničke skupštine prihvaćeni i da će Vlada, u slučaju da kosovski Albanci počnu da zloupotrebljavaju dogovor, sporazum biti suspendovan", kazao je Pantić.

Prema njegovim rečima, to je dobar znak za kosovske Srbe. Pantić je dodao da je zbog toga već danas zakazana zajednička sednica svih skupština opština sa severa Kosova, koja će biti održana sutra u 10 sati u Leposaviću.

"Odbornicima ćemo preneti sve ono što smo čuli i od predsednika Republike i od predsednika Vlade i da smo saglasni sa predlogom koji nam je upućen da u budućim pregovorima i mi damo svoj doprinos kako bi rešenje za status Kosova bilo što povoljnije", rekao je on.

Pantić je dodao da to rešenje mora da bude povoljno za Srbe koji žive na Kosovu, ali i za celu Srbiju.

"Siguran sam da više neće biti nesporazuma između Vlade Srbije i Srba sa Kosova i Metohije", rekao je Pantić.

Sastanku, koji je počeo nešto posle 15.40 časova, prisustvovali su, pored Dačića, predsednik Tomislav Nikolić, potpredsednici Jovan Krkobabić, Suzana Grubješić i Rasim Ljajić, predsednik skupštine Nebojša Stefanović, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i šef tehničkog tima Beograda Dejan Pavićević.

Na sastanak su došli predsednici sve četiri opštine sa severa Kosova - Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Dragiša Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: