SPC protiv državne politike o KiM

Sinod SPC zatražio od predsednika i Vlade da odbiju predlog o upravljanju prelazima i izneo svoj plan za KiM, prenosi Nedeljnik. Međutim, episkop bački negira.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 06.12.2012.

08:49

Default images

Taj predlog sastoji se od osam tačaka - od poništavanja granice Petra Stambolića do zahteva za uklanjanje Bondstila. Ovim dokumentom, koji prenosi magazin Nedeljnik, od države se zahteva da ne "učestvuje u samoubistvu zemlje".

"Od sadašnje Vlade i Skupštine očekuje se da umesto prihvatanja 'integrisanog upravljanja granicom' preispita sve dogovore prethodne Vlade o 'prelazima' koji nisu potvrđeni Skupštinom", navodi se u pismu.

Od državnih organa se traži i da se pre bilo kakvih drugih razgovora - od međunarodne zajednice zahteva garancija povratka hiljada prognanih sa Kosova, obnovu kuća i hramova i donošenje Zakona o restituciji društvene i crkvene imovine na Kosovu i Metohiji.

U pismu piše i:
"Ovome da dodamo i sledeće, nimalo beznačajno: onima koji sprovode korak po korak stvaranje nezavisnog Kosova, nije svejedno koja vlast u Srbiji će to aminovati. Zato taj 'vruć krompir' samorazaranja, utrampljuju, ne 'svojim' evroslinavcima, nego onima koje je narod izabrao zbog njihovog nacionalnog opredeljenja. Kad Kosovo predaju, misle takvi, oni koje je narod izabrao smatra, a i sami to tvrde, naslednicima oslobodilaca Kosova, i to baš na stogodišnjicu njegovog oslobo|enja, ko će onda moći u budućnosti dovesti pod znak pitanja pravdu i pravednost tog čina?!"

Dokument je, kako se navodi, poslat predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, ali i liderima opozicije.

Međutim, autentičnost pisma osporava portparol Srpske pravoslavne crkve, vladika bački Irinej. Na pitanje Tanjuga da li je pismo koje danas objavljuju beogradski mediji autentično, vladika Irinej je kratko odgovorio: "Nije".

Podsetimo, navodno pismo SPC je objavljeno nakon što se Dačič sastao s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu, treći put, gde je razgovarao upravo o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju carinama, a na dan kada se u Predsedništvu Srbije održava sastanak državnog vrha s predstavnicima Srba s Kosova, upravo tim povodom. Takođe, državni vrh održao je sastanak i sinoć.

Treba podsetiti i da je predsednik Nikolić tri puta išao na razgovor kod patrijarha srpskog Irineja, u junu, julu i u novembru, i da je tada tražio podršku i blagoslov od patrijarha za državnu politiku prema Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

369 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: