Predstavnici Srba s državnim vrhom

U Predsedništvo Srbije stigli su predsednici četiri opštine sa severa Kosova gde treba da državni vrh trebalo da ih upozna sa detaljima dogovora iz Brisela.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

08:21

Default images

Na administrativnom prelazu Jarinje Srbi sa severa su dotle nastavili mirne proteste drugu noć za redom, blokirajući izgradnju novog prelaza jer traže garancije da tu neće biti naplate carina, odnosno da se ne pravi gradnica između Kosova i centralne Srbije.

Kako B92 nezvanično saznaje, u toku prepodna je već postignut dogovor sa Kosovskim Srbima, koji sada na sastanku samo teba i zvanično da se potvrdi. NAkon sastanka javnosti će se obratiti predstavnici Srba sa Kosova i neko od državnog vrha.

U zgradu Predsedništva oko 15 sati ušli su i potpredsednici Vlade Srbije Rasim Ljajić, Jovan Krkobabić i Suzana Grubješić. Na sastanak je oko 15.40 došao i premijer Srbije Ivica Dačić.

Novinari su videli i direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina i šefa tima za tehničke pregovore sa Prištinom Dejana Pavićevića, kao i predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je juče da veruje premijeru Srbije Ivici Dačiću i u njegove dogovore u Briselu, ali da su Srbima sa severa Kosova potrebne pisane garancije, jer su ranije više puta prevareni.

Prema njegovim rečima, građani će biti na prelazu Jarinju prema centralnoj Srbiji "sve dok se sastanak ne održi i dok se ne dobiju pisane garancije da će zahtevi biti ispunjeni".

Sastanak predstavnika Srba sa severa Kosova sa državnim vrhom usledio je nakon treće runde razgovora premijera Srbije Ivice Dačića s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu.

Dačić je nakon tog sastanka izjavio da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu pokrajine i do sada sprovođen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: