Sutra odluka o protestu na Jarinju

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova doneće sutra odluku o prestanku protesta na Jarinju. Sednica će biti održana u 10 sati u Leposaviću.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

08:05

Default images

Okupljeni su ranije kazali da su odlučni da se ne razilaze sve dok ne dobiju čvrste, pisane garancije da na severu Kosova neće biti granice sa centralnom Srbijom i da će moći da koriste dokumenta koje izdaje MUP Republike Srbije.

Na sastanku državnog vrha s predstavnicima Srba sa severa Kosova potvrđeno je državno jedinstvo u sprovođenju politke o pitanju KiM, rekao je Ivica Dačić.

Dačić kaže da će do kraja godine biti uspostavljeno zajedničko upravljanje na četiri administrativna prelaza izmedu Kosova i Srbije i da su oni statusno neutralni.

Srbi koji protestuju kod Jarinja nameravaju da tu ostanu barem do održavanja sutrašnje zajedničke sednice četiri opštine sa severa Kosova, ali je ih je večeras nešto manje, pošto su njihovi predstavnici u Beogradu od državnog vrha dobili tražene garancije u vezi sa administrativnim prelazima.

Kako javlja izveštač Tanjuga, na Jarinju je prisutno nešto manje ljudi nego tokom prethodnih večeri, a Srbi će, kako kažu, provesti i ovu noć kod Jarinja, kao i prethodne dve, u automobilima, pored vatre koju su naložili na nekoliko lokacija i u šatorima.

Na pitanje da li će Srbi odblokirati administrativne prelaze, Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica rekao je da će sednica odbornika četiri opštine sa severa biti održana sutra u 10 sati u Leposaviću i da je optimista po pitanju odluke koja će biti doneta.

Saobraćaj preko Jarinja večeras nije blokiran, tako da svi koji putuju iz pravca Raške na sever Kosova i obrnuto prolaze bez većih zadržavanja, uz kontrolu saobraćaja koju na prelazu obavlja Euleks. Srbima na Jarinju, kako javlja Tanjugov dopisnik s mesta zbivanja, danas su se pridružili kako bi im dali podršku poslanici Demokratske stranke Srbije Milica Vojić Marković, Aco Pejčić i Donka Banović i funkcionerka Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta.

Protekla noć prošla je mirno, uz niske temperature, zbog čega su građani ložili vatre i bili okupljeni u dva šatora postavljena na mestu gde je trebalo da budu kućice u kojima bi bili smešteni službenici i pripadnici Euleksa koji bi kontrolisali promet robe i ljudi.

S građanima su od juče i funkcioneri DSS-a i SRS-a, koji ističu da će biti s njima sve dok im zahtevi ne budu ispunjeni.

Na delu puta koji vodi od Jarinja ka Rudnici ima pripadnika MUP-a Srbije, pa se sinoć u više navrata pronosila vest da će oni do jutra intervenisati i rasterati okupljene građane.

Vojnici američkog i nemačkog kontingenta Kfora detaljno su kontrolisali vozila i putnike koji ulaze na Kosovo, pa su kolone ispred prelaza bile duge i čekalo se i do pola sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: