Odložena sednica Odbora za Kosovo

Sednica skupštinskog odbora za KiM pomerena je zbog sastanka predsednika Tomislava Nikolića s predstavnicima Srba sa severa Kosova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.12.2012.

00:43

Default images

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milorad Drecun je izjavio da je današnju sednicu odložio na predlog predsednika parlamenta zbog sastanka koji treba da održi predsednik Srbije Tomislav Nikolić s predstavnicima Srba sa severa Kosova.

"Na predlog predsednika parlamenta Nebojše Stefanovića zbog sastanka Srba sa severa Kosova sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem kome će prisustvovati i šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i šef beogradskog tima Dejan Pavićević, koji su takođe pozvani na sednicu odbora, odložio sam tu sednicu do daljnjeg", rekao je Drecun Tanjugu.

On je dodao da će o novom terminu održavanja sednice naknadno obavestiti poslanike i javnost.

Na današnjoj sednici odbora trebalo je da se raspravlja o izveštaju o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u prvih sto dana rada, da se informišu članovi odbora o primeni dogovorenih sporazuma s privremenim institucijama samouprave u Prištini kao i o dosadašnjim aktivnostima tužilaštva za ratne zločine u procesu protiv Ramuša Haradinaja pred tribunalom u Hagu.

DSS: Različita tumačenja dogovora u Briselu

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su, u delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja, ponovno odlaganje sednice Odbora za Kosovo i Metohiju.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da je premijer Dačić posle sastanka u Briselu s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton obavestio javnost da Srbi sa severa Kosova neće morati da menjaju svoja dokumenta i saobraćajne tablice, ali da se to ne pominje u saopštenju Ketrin Ešton.

"To budi sumnju i opravdava onaj zahtev ljudi koji protestuju 48 sati da su njima potrebna ne samo usmena obećanja, nego pisane garancije da neće biti granice između Kosova i Srbije. Zahtevam da se to razjasni", naveo je Samardžić.

On je zatražio da Vlada Srbije izađe pred parlament i saopšti šta je dogovoreno u susretima Dačića s Tačijem i dodao da o tome Skupština mora raspravljati.

Samardžić je upitao kada će parlament biti obavešten o onome što je dogovoreno i naveo da se otvara pitanje uloge parlamenta u temi opstanka Srbije u svojim granicama, kao i da je Srbija ugrožena u svojim granicama, a parlament se ponaša kao da to nije slučaj.

"Ako se država prodaje, a da mi to ne znamo, onda će morati da radi otvoreni parlament na ulici. O tome se radilo pre neki dan kada su se studenti okupili ispred parlamenta studenti i rekli šta misle o Haškom tribunali, ali i o Kosovu i Metohiji", kazao je on.

Odlaganje sednice Odbora za Kosovo kritikovali su i poslanik Liberalnodemokratske partije Zoran Ostojić i poslanik Demokratske stranke Ivan Jovanović.

Jovanović je pitao kada će vladajuća koalicija da preuzme odgovornost za dogovore s Prištinom i kada će biti završena platforma za Kosovo i optužio Vladu Srbije da ima neodgovoran odnos prema Kosovu.

DS: Srbi nemaju razloga da ostanu na Jarinju

Poslanik Demokratske stranke sa Kosova Goran Bogdanović kaže da Srbi nemaju više razloga da ostanu na Jarinju ako je tačno da je u Briselu dogovoreno sve što je rekao premijer Srbije Ivica Dačić.

"Moramo podržavati svaki vid dijaloga u Briselu, činiti sve da napokon dođe mir na sever Kosova, a to žele i Srbi. Razumljiv je njihov strah ali ako je tačno da je dogovoreno ono što je Dačić rekao, nema razloga da ostanu na Jarinju", rekao je Bogdanović novinarima u parlamentu.

On je dodao da DS podržava sve sporazume pod uslovom da je tačno da se Srbima sa severa Kosova neće naplaćivati carina i da neće morati da koriste kosovske tablice i dokumenta.

"Posle pisanih garancija Srbi zaista više nemaju razloga za protest", ponovio je Bogdanović.

On je ukazao na to da postoji zabrinutost u vezi s tumačenjem šta se to podrazumeva pod "transparentnim trošenjem novca", jer, kako je naveo, i do sada je novac trošen transparentno i nisu postojali nikakvi crni fondovi.

Bogdanović, naime, strahuje da bi pristajanje na dogovor o "transparentnom trošenju novca" značilo direktno ili indirektno prihvatanje Ahtisarijevog plana, u kojem se predviđa da novac koji Beograd šalje na Kosovo ide preko Vlade Kosova.

Po njegovom mišljenju to Srbima s Kosova nije prihvatljivo i zato, kako kaže, ne bi trebalo da bude prihvatljivo ni za srpsku vladu.

Bogdanović je kritikovao i rešenje kojim se uvode oficiri za vezu. On, kaže, ne vidi razlog za to, jer, kako je objasnio, već postoji dobra carinska saradnja i potpisani su sporazumi iz više oblasti.

"Uvođenje oficira za vezu značilo bi indirektno uspostavljanje diplomatskih odnosa", smatra Bogdanović.

LSV: Šta je dogovoreno u Briselu?

Šefica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov rekla je danas da, iako nije pristalica bilo kakvih aktivnosti koje bi Srbe na Kosovu i Metohiji uvukle u dublji sukob s međunarodnom zajednicom, ima razumevanja za njih, budući da nemaju dovoljno informacija o tome šta je tačno dogovoreno u Briselu.

"Neophodno je utvrditi šta je tačno predviđeno tim sporazumima iz Brisela, s obzirom da je nama poslanicima, a i građanima na Kosovu i Metohiji koji žele da zaštite svoja prava, to apsolutna nepoznanica", rekla je Jerkovljeva novinarima u parlamentu i naglasila da je loše što je otkazana sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj je trebalo da bude reči o tim sporazumima.

Prema njenim rečima, ti dogovori nisu postignuti na osnovu platforme niti je poznato šta je tačno dogovoreno, a postoji čitav niz disonantnih tonova i različitih informacija o tome o čemu je premijer Ivica Dačić razgovarao u Briselu .

"Razumem ljude na Kosovu koji zbog nedostatka informacija ne mogu da budu zadovoljni. Iako nisam pristalica bilo kakvih aktivnosti koje bi Srbe uvukle u dublji sukob sa međunarodnom zajednicom, razumem ih, budući da nemaju informacija šta se dešava sa njihovim životima i sudbinama, jer su upravo oni ti koji će osetiti posledice svakog od tih dogovora", rekla je Jerkovljeva.

LDP: Srbi da ostanu mirni

Srbi sa severa Kosova treba da razgovaraju s predstavnicima države Srbije i da insistiraju da se o budućim koracima u vezi s Kosovom i Metohijom razgovara u parlamentu, ali i da prihvate sve što bi relaksiralo njihov život, poručio je poslanik LDP Bojan Đurić.

Đurić je novinarima u skupštini Srbije rekao da Srbi na Kosovu treba da ostanu mirni i da ne učestvuju ni u kakvom incidentu, jer bi bilo kakav sukob i prekid odnosa s međunarodnom zajednicom i zaoštravanje odnosa s Prištinom doveli taj narod do nestanka.

"Ukoliko prihvate da sprovedu sporazume iz Brisela, uz političke mere i razgovore koje predlaže LDP, moguće je da Srbima na severu Kosova bude bolje i da više ne budu žrtve zloupotreba, šverca..", rekao je Đurić.
Đurić smatra da Srbe na severu KiM "obespokojava stani-kreni politika" i neiskrenost vlade, budući da je, kako smatra, nejasno šta je državna politika.

On je ocenio da je očigledno da postoji jedna vrsta kooperativnosti koja se pokazuje u Briselu i da u toj politici ima elemenata razuma, kao i da ona može biti korisna za Srbiju, a da su onda politički lideri, pre svega predsednik i premijer, dužni da istu tu politiku ponude i u Srbiji.

"Nemoguće je da bude bolje Srbima na Kosovu, ako postoji jedna politika u Briselu...a onda poslanici, na primer SNS, radikalskom terminologijom napadnu LDP u skupštini Srbije", kazao je Đurić.

Osvrćući se na otkazivanje sednice skupštinskog Odbora za KiM, Đurić je rekao da taj odbor treba što pre da se sastane kako bi svi elementi dosadašnjih razgovora u Briselu bili precizirani, ali i da bi se razgovaralo o anketnom odboru koji bi utvrdio kako se troši novac koji odlazi na Kosovo, budući da je na prethodnoj sednici prihvaćena inicijativa LDP da se formira takav odbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: