"Hrvatska sudi za ratne zločine"

Hrvatska sudi krivcima za ratne zločine počinjene na njenoj teritoriji i nastaviće da to čini, izjavio je pred SB UN ambasador Hrvatske u UN Ranko Vilović.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

07:44

Default images

Vilović je, na sednici na kojoj je razmatran polugodišnji izveštaj o radu Haškog tribunala, rekao da se Hrvatska zalagala za osnivanje Haškog tribunala čija je glavna svrha bila da se prestane sa praksom nekažnjivosti.

Govoreći posle potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kazao je da je Tribunal, uprkos pojedinim propustima, odigrao važnu ulogu u kažnjavanju krivaca za ratne zločine i suočavanju sa prošlošću, "ma kako to teško bilo".

Prema njegovim rečima, Hrvatska razume da ima onih koji pokušavaju da izjednače odgovornost, ali ne može da prihvati reakcije kojima se odbacuju odluke Haškog tribunala, jer to ugrožava proces pomirenja u regionu. Taj proces se, kako je rekao Vilović, može postići samo utvrđivanjem istine.

Deo istine koji je, kako je rekao, ustanovljen suđenjem hrvatskim generalima, jeste da Hrvatska nije bila umešana u udruženi zločinački poduhvat, ali sa druge strane odlukom Haškog suda nije rečeno da ratnih zločina nije bilo, niti ta odluka trivijalizuje te zločine.

"Hrvatska sudi za ratne zločine počinjene na njenoj teritoriji i nastaviće da to čini. Pozivamo i druge države naslednice da sude za ratne zločine koje su počinili njihovi građani", rekao je Vilović.

Ambasadorka BiH Mirsada Čolaković rekla je da Haški tribunal treba da služi kao pouka da neće biti tolerisani zločini, kako u bivšoj Jugoslaviji tako i u Ruandi.

Čolaković je ocenila da su žrtve i njihove porodice dovoljno dugo čekale na priliku da pravda bude zadovoljena.

"Jačanje međunarodne pravde je i jedan od priorita politike BiH",rekla je Čolaković.

Ona je podsetila da je činjenica da je bilo zločina potvrdjena više puta u Hagu i naglasila da svi oni koji su odgovorni ne smeju ostati nekažnjeni.

Čolakovićeva je navela da se najveći broj optužnica Haškog tribunala odnosi na zločine upravo u BiH i izrazila zadovoljstvo što je protiv većine odgovornih pokrenut postupak.

"Slažemo se da je saradnja u regionu je jako važna i zalažemo se za poštovanje bilateralnih dogovora u procesuiranju odgovornih", rekla je ona i dodala da je BiH posvećena ispunjavanju svojih obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: