Protest studenata u Ljubljani

Nekoliko hiljada studenata i zaposlenih na ljubljanskom univerzitetu napravilo je lanac oko parlamenta, protestujući protiv štednje u javnom viskom školstvu.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

11:53

Default images

Na Kongresnom trgu u glavnom gradu Slovenije okupilo se nekoliko hiljada ljudi, koji su se potom uputili ispred Narodne skupštine.

"Mi nismo trošak, mi smo budućnost", kažu studenti koje je policija pozvala da se sklone od parlamenta i povuku na obližnji Kongresni trg.

Umesto toga studenti i zaposleni na ljubljanskom univerzitetu napravili su ljudski lanac oko zgrade slovenačkog parlamenta.

Demonstranti se zalažu za kvalitetan univerzitet, dostupnost visokog obrazovanja i protiv su novog zakona o visokom obrazovanju. Oni nose transparente na kojima piše: "Štednja ne radi", "Za puno finansiranje javnih univerziteta", i "Socijalna Evropa".

Njima se pridružila i Školska organizacija Slovenije, kao i univerziteti iz Maribora i Primorja.Protestu prisustvuje i rektor Univerziteta Stane Pejovnik koji je rekao da studenti i zaposleni na Univerzitetu poslanicima nude dijalog.

U međuvremenu, slovenački parlament je, na kraju današnje sednice, ipak odlučio da vrati 16 miliona evra Ljubljanskom univerzitetu. Naime, vlada je predložila da univerziteti u 2013. godini dobiju 16 odsto manje novca za obrazovanje i 20 odsto manje novca za istraživanja.

Demonstracije u Kopru i Kranju

Demonstracije protiv vlasti održane su i u Kopru i Kranju.

Oko 1.000 demonstranata danas je protestovalo na glavnom trgu u Kopru.

"Dosta nam je nepravdi koje se dešavaju našim ljudima. Dosta nam je krađe naše imovine. Dosta nam je lica koja već 20 godina gledamo kako jedu hleb budućim generacijama", navodi se u pozivu na protest grupe "Ustala je Primorska (pokrajina)".

Protest je uperen i protiv gradonačelnika Kopra Borisa Popovića kojem su namenjeni transparenti "Pale su palme, kada će lopov" koji aludira na palme što je gradonačelnik zasadio na obali mora, a zatim se osušile, "Vlast narodu, kriminalce u ćuzu" i "Živela fašistička Republika Slovenija".

Iako je gradonačelnik danas najavio ostavku, organizatori demonstracija najavljuju da će nastaviti proteste i zahtevati i ostavku opštinskog saveta.

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je i ispred opštinske zgrade u Kranju.

Danas su održane demonstracije nekoliko hiljada studenata i profesora Univerziteta u Ljubljani, koje su počele pred zgradom rektorata i završile pred slovenačkim parlamentom, koji je, između ostalog, odlučivao o budžetu države za naredne dve godine.

Demonstracijama, koje su protekle pod policijskim i redarskim obezbeđenjem, studenti su uspeli da izdejstvuju još 16 miliona evra za visoko školstvo, novac koji do sada od strane parlamenta nije bio predviđen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: