Mevlidu Jašareviću 18 godina

U Sarajevu izrečena presuda Mevlidu Jašareviću, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog toga što je u oktobru prošle godine pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Izvor: B92, Dnevni avaz

Četvrtak, 06.12.2012.

09:15

Default images

Ovo je najteža kazna za terorizam koju je izrekao Sud BiH, kazao je predsedavajući Sudskog veća Suda BiH Branko Perić na izricanju presude Jašareviću.

Jašarević je, zajedno sa Emrahom Fojnicom i Munibom Ahmetspahićem, optužen za krivično delo terorizma. Njegovi pomoćnici su, kako javlja agencija Anadolija, oslobođeni optužbe zbog nedostatka dokaza.

Perić je rekao da se BiH nikada do sada nije suočavala s ovakvim oblicima terorizma i nepriznavanja države i podsetio je da su na Sudu BiH procesuirana ili se procesuiraju četiri slučaja terorizma.

On je, kako prenosi agencija Anadolija, postavio pitanje uloge vođe vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, koju predvodi Nusret Imamović, istakavši da ljudi iz tog mesta ne priznaju državu, ne izlaze na izbore, ne sahranjuju se u mesta određena komunalnim planovima, niti decu šalju u državne škole. Podsetio je i da je Imamović u javnim nastupima otvoreno negirao državu.

"Da nije bilo Maoče Gornje, ne bi bilo ni Mevlida Jašarevića", istakao je Perić, ali i podsetio da Imamović nije bio optužen u ovom slučaju, niti je bio predmet istrage. Perić, naime, smatra kako država u slučaju Gornje Maoče nije efikasno reagovala.

Podsetio je i na ono što je Jašarević rekao u završnoj reči 3. decembra. Jašarević, koji je inače srpski državljin, tada je rekao da, ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi, to "neće sprečiti nekog drugog da učini isto što i on". "Ovo nije samo poruka Sudu, to je poruka državi", izjavio je Perić, naglašavajući da država mora ovakve pojave kazniti. Nadalje, ukazao je on, današnja kazna je najteža kazna za terorizam koju je izrekao Sud BiH.

Obrazlažući oslobađanje Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića, Perić je rekao da za njihovu krivicu nije bilo dokaza, te da je sve ostalo samo na indicijama.

Portparolka Tužilaštva Bosne i Hercegovine Selma Hećimović kazala je da su tužioci zadovoljni osuđujućom presudom, ali i najavila žalbu Tužilaštva BiH na oslobađajući deo presude.
Jašarevićev advokat Senad Dupovac, s druge strane, nakon izlaska iz sudnice, rekao je da bi, da je japanski advokat, nakon ovakve sudske odluke izvršio harakiri.

Dupovac je izjavio da njegov branjenik želi da zatvorsku kaznu izdržava u Srbiji.

On je podsetio da je u jednom slučaju u Srbiji, gde je, takođe, izvršen napad na Ambasadu SAD i gde je jedna osoba smrtno stradala, izvršitelj kažnjen godinom zatvora. I Dupovac je najavio žalbu na presudu jer je verovatno da će kazna biti mnogo blaža.

Dupovac je dodao i da veruje da je Jašarević svojim izjavama doprineo ovakvoj presudi, te da se na ovaj način, a preko njegovog branjenika, želi poslati poruka i drugima, pa i Gornjoj Maoči. Jašarević je 28. oktobra prošle godine iz "kalašnjikova" pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Tokom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21.00 sat. Tom prilikom Jašarević je teško ranio jednog pripadnika policije Mirslada Velića, a svi svedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i haos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Američko ministarstvo pravosuđa je, takođe, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od sto godina zatvora.

Suđenje Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću za teroristički napad u Sarajevu započelo je 15. juna ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: