Josipović na B92: O Nikoliću, Oluji

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, u ekskluzivnom intervjuu za B92, izjavio je da susret s predsednikom Srbije još ne bi bio svrsishodan.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

16:13

Default images

Josipović je takođe potvrdio da u Hrvatskoj još nema nijedne pravosnažne presude za zločine počinjene tokom i posle “Oluje”, a Hrvatska tek treba da počne da se bavi tim zločinima, čim dobije dokaze od Haškog tribunala.

Oslobađajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Gotovini i Markaču ne umanjuje potrebu Hrvatske da proceusira ratne zločince, kaže za B92 predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

O eventualnom susretu s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem on kaže:

“Naši susreti, bez obzira o kome je reč, u ovom slučaju predsednik Nikolić, koji je legitimno izabran i kojeg mi poštujemo i cenimo u Hrvatskoj, kao izabranog predsednika u Srbiji, je pokazao neka stanovišta zbog kojih je teško očekivati da bi se ta simbolička funkcija ostvarila i u Hrvatskoj, a i u Srbiji. Pitanje je da li bi naš susret iznedrio tu razinu političkog konsenzusa koji je potreban da naš susret ispuni funkciju.”

Međutim, poslednje izjave premijera Ivice Dačića - kaže Josipović - dobar su znak za unapređenje odnosa između dve zemlje.

“Danas sam pročitao jednu ohrabrujući izjavu premijera Dačića. Mislim da je svima jasno da su i za Hrvatsku i za Srbiju dobri odnosi od suštinskog značaja”, kazao je Josipović.

Ceo intervju sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem možete pogledati na B92 u petak u 19 sati, odmah posle vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: