Reakcije na dogovor iz Brisela

Oliver Ivanović: Pitanje carina predimenzionirano; Borko Stefanović: Dogovorena rešenja su samo primena ranijih dogovora; Nenad Popović: EU je lagala Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2012.

14:05

Default images

Nakon sinoćnjeg sastanka Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton u Briselu, u Skupštini Srbije se komentarišu rezultati dogovora, na Jarinju Srbi sa severa Kosova protestuju tražeći pisane garancije, dok se državni vrh sprema za sutrašnji sastanak o Kosovu na kome će analizirati postignute sporazume i njihovu realizaciju.

Bivši državni sekretar za KiM Oliver Ivanović ocenjuje da je "pitanje carine predimenzionirano u pregovorima između Beograda i Prištine i da ona samo simbolično predstavlja opasnost".

Ivanović je za televiziju Most iz Zvečana rekao da je predlagao da se prva faza primene sporazuma iz Brisela odnosi samo na zajednički integrisani policijski punkt i da se policiji, koja vrši kontrolu prelaska preko prelaza da primat, a da se carina i poreska služba ostave za kasnije.

Ivanović je ocenio da izjavom premijera Srbije Ivice Dačića, posle razgovora u Briselu, "možemo biti zadovoljni, jer je to, kako je rekao, dobar početak".

"Veliku nadu mi uliva poslednja rečenica u njegovoj izjavi koja se odnosi na eventualnu suspenziju sporazuma ukoliko Priština bude zloupotrebljavala ono što je dogovoreno", rekao je on.

Ivanović je dodao da je strah Srba koji od juče ujutru protestuju na Jarinju opravdan, jer ih "loša iskustva iz prethodnog perioda navode na razmišljanje da bi moglo doći do fizičkog odvajanja od Srbije i da oni to doživljavaju kao egzistencijalnu opasnost".

"Bitno je da budu u stalnoj komunikaciji, predstavnici Srba sa zvaničnicima u Beogradu, a još bi bilo bolje da budu uključeni u pregovarački proces", rekao je Ivanović i dodao da s tokom pregovora moraju da budu upoznati i Srbi koji žive južno od Ibra.

Ivanović je dodao da "ne veruje da će Srbi sa KiM dobiti pisane garancije za ono što traže" jer, kako je rekao, to nije realno zato što država neće polagati izveštaj bilo kome osim poslanicima u Skupštini Srbije, gde se jedino mogu dobiti garancije".

DS: Primenjuje se dogovor prošle vlade

Foto: Beta
Nekadašnji šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas da su rešenja dogovorena u razgovoru premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, u suštini, u velikoj meri primena dogovora prethodne vlade, ali da prethodna vlada nije razgovarala o oficirima za vezu.

"Pod punom materijalnom, krivičnom i moralnom odgovornošću mogu da kažem da oficiri u bilo kom obliku nikada ni na jednom mestu nisu dogovarani", rekao je Stefanović, poslanik DS-a u parlamentu.

On je dodao da misli da su građani dovoljno pismeni da u na vreme objavljenim sporazumima mogu da vide da tu nema nikakvih oficira, niti da je bilo kome palo na pamet da o tome razgovara.

"Ovo je prvi pravi proizvod kosovske politike nove vlasti", kazao je Stefanović, dodajući da Vladu Srbije treba pitati da li će njihovo postojanje prerasti u kancelarije stalnog tipa.

Uz napomenu da su sinoć dogovorena rešenja u suštini u velikoj meri primena dogovora prethodne vlade, Stefanović je kazao da tadašnji pregovarači nisu razgovarali o prihodima i o tome da se formalizuju u pisanom obliku garancije za Srbe na severu za korišćenje svojih dokumenata i tablica.

"Ako je tačno da je Dačić to formalizovao i dogovorio, mi to možemo samo podržati. To je jako dobra stvar i pozitivna za Srbe i drago mi je ako su uspeli da završe ono što smo mi započeli", rekao je Stefanović.

On je dodao i da je istina i to da Dačić danas ne bi bio premijer da je Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima primenjen u toku predizborne kampanje, kao što je tada zahtevano, i da zbog toga MUP tada nije hteo da primeni taj sporazum.

Borko Stefanović je dodao i da mu je žao što imamo i dalje proteste i što su Srbi na severu ponovo izmanipulisani "od strane onih koji su im jedno obećavali, a drugo rade".

Upitan za inicijativu da se formira Anketni odbor za Kosovo i Metohiju, on je rekao da to nije bila nikakva inicijativa, već skoro jednoglasna odluka tog odbora na njegov predlog.

"Ovo je još jedan pokušaj eskiviranja vladajuće većine da neku nepopularnu stvar stave na plenarnu sednicu. Mi ćemo učiniti sve što je formalno i tehnički potrebno da bi omogućili da ovaj predlog dođe na plenarnu sednicu što pre", kazao je Stefanović, reagujući na izjavu predsednika Skupštine Srbije da to ne može da stavi na dnevni red jer je stiglo u formi inicijative, a ne predloga.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović izjavio je da je spreman da na dnevni red skupštine stavi formiranje anketnog odbora koji bi istražio trošenje novca na Kosovu i Metohiji od 2000. godine, ali da je do sada dobio samo inicijativu, a ne i formalni predlog za tako nešto.

DSS: EU je lagala Srbiju

Foto: Tanjug, Arhiva
Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i Skupštine Srbije Nenad Popović zatražio je na Jarinju da Ustavni sud što pre odluči o ustavnosti dogovora postignutih s Prištinom.

"U ovom istorijskom trenutku za naš narod na Kosovu i Metohiji sve oči su uprte u Ustavni sud Srbije, koji ima zakonsku obavezu da pravovremeno donese odluku o ustavnosti vladinih uredbi proisteklih iz pregovora Beograda i Prištine", rekao je Popović novinarima na Jarinju, gde Srbi sprečavaju izgradnju objekata potrebnih za sprovođenje integrisanog upravljanja prelazima.

Popović je rekao da izgradnja prelaza "kako god se oni zvali i bez obzira da li imaju državna obeležja ili ne, vode samo ka zaokruživanju procesa nezavisnosti Kosova".

"EU je lagala Srbiju kada je tvrdila da je statusno neutralna. Sve što su činili prethodnih godina vodilo je ka stvaranju nezavisnog Kosova. Srbija mora jasno da se odredi prema ovakvom ponašanju EU i da radi zaštite državnih i nacionalnih interesa prekine sve pregovore o pristupanju Uniji", rekao je potpredsednik DSS.

Popović je kazao da odgovor države mora da bude da "nema podele Srbije i nema granice sa Kosovom".

Vladajuća većina: Dogovori u skladu sa neutralnošću

Poslanici vladajuće većine poručili su danas da su dogovori postignuti u Briselu u skladu sa statusnom neutralnošću, kao i da su ispunjeni svi uslovi zbog kojih Srbi sa severa Kosova protestuju, sa čijim predstavnicima će sutra o tome razgovarati državni vrh.

"Smatram da je veoma važno da se otpočne sa realizacijom nečega sto je dogovoreno u ranijem periodu. Sam sadržaj dogovorenih stvari korespondira sa statusnom neutralnoštuću ovih razgovora kojii se vode izmedu Dačića i Tačija", rekao je Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS u parlamentu.

On je naveo da će dva prelaza biti puštena 10. decembra, a druga dva do kraja godine, kao i da je važno to što će biti obezbedjen modalitet koji će omogućiti transparentan protok novca za srpsku zajednicu na severu i što će uz posredovanje EU biti omogućeno i postojanje oficira za vezu kako bi se vršila neka vrsta supervizije sprovodjenja sporazuma.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji je i poslanik SNS rekao je da su ispunjeni svi uslovi zbog kojih Srbi sa severa Kosova protestvuju i da jedan od najtežih tehničkih sporazuma - o integrisanim prelazima, može da počne da se primenjuje.

Drecun je novinarima u parlamentu rekao da su čvrsta pregovaračka pozicija Srbije i shvatanje Brisela da srpski narod na severu Kosova neće prihvatiti realizaciju sporazuma o integrisanim prelazima, doveli do toga da se carina ne naplaćuje za robu na severu pokrajine, da će Srbi moći da koriste dokumenta i tablice Srbije i da je obezbedjen slobodan protok novca za finansiranje srpske zajednice.
To, prema njegovim rečima, znači da neće biti ukinute srpske paralelne institucije.

O dogovorima postignutim u Briselu sutra će razgovarati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić, o čemu će kasnije obavestiti i predstavnike Srba sa severa Kosova, najavio je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović. Stefanović je novinarima rekao da ga je o sutrašnjem sastanku obavestio predsednik Nikolić.

Nikolić je, kako je rekao presednik parlamenta, kazao da će, nakon što ga Dačić bude informisao o razgovorima u Briselu i pošto "zajedno prodju kroz postignuto" tokom sutrašnjeg dana obavestiti o svemu tome predstavnike Srba sa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: