Srbi traže i pisane garancije

Srbi sa severa Kosova proveli noć na Jarinju i poručuju da će tamo i ostati sve dok ne dobiju pisane garancije od državnog vrha o integrisanim prelazima.

Izvor: Beta

Sreda, 05.12.2012.

07:33

Default images

Srbi od juče blokiraju izgradnju objekata za integrisano upravljanje prelazima i sinoć su uputili pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivicu Dačiću, tražeći da "nađu način i odrede vreme kako bi građane upoznali sa detaljima svih sporazuma koje su u Briselu postigli pregovarači Srbije i Kosova".

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova jedinstveni su u stavu da se na Jarinju ostane dok se ne dobiju pisane garancije šta podrazumeva integrisani prelaz, rekao je predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić Tanjugu, podsećajući da je o tim garancijama bilo reči na nedavnom sastanku predstavnika lokalne samouprave s predsednikom i premijerom Srbije. "Potrebno je da to ne budu samo usmene, već pisane garancije kako bi bili sigurni šta podrazumeva integrisani prelaz, vezano za lične karte, registarske tablice i carinu", rekao je Vasić.

On je dodao da Srbi očekuju da ih neko od predstavnika vlade, pre svega šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine Dejan Pavićević i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, upoznaju sa situacijom tokom pregovora vezanih za primenu integrisanih prelaza.

Šef poslanika SPS Branko Ružić izjavio je da je sadržaj dogovorenih rešenja u razgovoru premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija u skladu sa statusnom neutralnošću tih razgovora.

"Smatram da je veoma važno da se otpočne sa realizacijom nečega što je dogovoreno u ranijem periodu. Sam sadržaj dogovorenih stvari korespondira sa statusnom neutralnoštuću ovih razgovora koji se vode između Dačića i Tačija", rekao je Ružić novinarima u Skupštini Srbije.

Srbi sa severa Kosova proveli su noć na Jarinju, gde su blokirali izgradnju objekata za integrisano upravljanje prelazima. Oni su juče ujutru blokirali radove kako bi, kako kažu, sprečili stvaranje granice sa centralnom Srbijom.

Oni su naložili vatru na više mesta gde dežuraju, a "spas" od hladnoće i snega koji pada na tom potkopaoničkom prostoru potražili su i u automobilima parkiranim pored puta.

Saobraćaj nije blokiran, a na administrativnom prelazu Jarinje čeka se i po pola sata, jer vojnici Kfora i pripadnici Euleks policije na nekoliko mesta obavljaju detaljnu kontrolu vozila i putnika.

Na Jarinje je jutros došao i potpredsednik SRS Nemanja Šarović kako bi dao podršku Srbima koji protestuju. Šarovića i funkcionere SRS dočekali su odbornici radikala, koji su zastupljeni u lokalnim skupštinama na severu Kosova.

Sa građanima su i čelnici lokalnih samouprava iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, koji podržavaju njihove zahteve.

Srbi s Kosova kažu da bez čvrstih garancija da neće biti granice sa centralnom Srbijom i da će važiti srpska dokumenta, neće napustiti mesto na kome protestuju od juče.

Predsednici opština sa severa Kosova zatražili su u pismu, koje su sinoć uputili predsedniku republike i Vlade Srbije Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću da "nađu način i odrede vreme kako bi građane upoznali sa detaljima svih sporazuma koje su u Briselu postigli pregovarači Srbije i Kosova".

Okupljeni građani očekuju da im se danas obrati neko od predstavnika države, pošto su sinoć odbili predlog predstavnika MUP-a da se pomere s mesta gde protestuju kako bi radnici AD "Novi Pazar-put" nastavili radove na izgradnji objekata za integrisano upravljanje prelazima.

U Briselu je juče održan treći sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, premijera Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Tokom sastanka je, kako je saopšteno iz kancelarije Ketrin Ešton, dogovoreno da će probna primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji (IBM) početi na dva prelaza od 10. decembra, a da će još dva prelaza biti otvorena do kraja godine.

Dačić je, nakon sastanka, izjavio da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu pokrajine i do sada sprovođen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: