"Kraj suđenja Mladiću u julu 2016."

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron izjavio je u govoru pred Savetom bezbednosti UN da će suđenje Ratku Mladiću biti okončano do kraja jula 2016.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2012.

22:06

Default images

Podsetimo, suđenje Mladiću je poslednje pred ovim sudom.

Podnoseći redovan polugodišnji izveštaj Savetu, Meron je rekao da se nada da će presuda Radovanu Karadžiću biti izrečena do kraja 2014. godine, a Goranu Hadžiću godinu dana kasnije.

Prvostepena presuda Vojislavu Šeselju - kao poslednja pre okončanja procesa trojici optuženih koji su poslednji uhapšeni – po predsedniku Tribunala, neće biti izrečena "pre jula 2013".

Do marta iduće godine, po Meronovim rečima, neće biti izrečene nepravosnažne presude u predmetima protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića - Frenkija, Stojana Župljanina i Mića Stanišića i šestorice lidera bosanskih Hrvata predvođenih Jadrankom Prlićem.

Završne reči u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Tribunal je ranije danas zakazao za 29. januar.

Konačnu presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, Meron je najavio za početak 2013. Perišić je prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina u Hrvatskoj i BiH.

Do oktobra iduće godine trebalo bi da presudom bude okončan i postupak protiv bivšeg generala MUP Srbije Vlastimira Đorđevića, koji je zbog zločina na Kosovu nepravosnažno osuđen na 27 godina zatvora.

Pravosnažna presuda petorici oficira Vojske Republike Srpske s Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom na čelu, koji su u prvostepenom postupku osuđeni na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, očekuje se do jula 2014. godine.

Pravosnažnu presudu bivšim političkim, vojnim i policijskim zvaničnicima Srbije, sa Nikolom Šainovićem na čelu, Meron je najavio za oktobar iduće godine.

Prvostepenom presudom, Šainović i generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić osuđeni su na 22 godine zatvora, a Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić na zatvorsku kaznu od 15 godina.

Obraćajući se Savetu bezbednosti, predsednik Tribunala je naznačio da je napredak u sprovođenju strategije okončanja suda "izuzetan".

Nasleđe koje Tribunal ostavlja Meron je nazvao "izuzetno značajnom", naročito zbog "snažne i autoritativne sudske prakse".

Tribunal će naslediti sudski mehanizam, čiji je predsednik takođe sudija Meron, koji je najavio da će mehanizam odlučivati o žalbama u procesima protiv Šešelja, Hadžića, Karadžića i Mladića.

Bramerc: Zločini dokumentovani, žrtve imaju pravo na pravdu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da su, uprkos oslobađajućim presudama hrvatskom generalu Anti Gotovini i lideru OVK Ramušu Haradinaju, tokom tih suđenja "bez ikakve dileme, dokumentovani ozbiljni zločini" i da "žrtve tih zločina imaju pravo na pravdu".

Bramerc je, stoga, apelovao na nacionalne vlasti u bivšoj Jugoslaviji da "nastave sa borbom protiv nekažnjivosti u okviru svojih nadležnosti i uz pomoć povećane regionalne saradnje". Glavni tužilac obećao im je punu podršku u tim nastojanjima.

Za presudu Gotovini i Haradinaju, Bramerc je rekao da su "izazvale jedan broj reakcija o sposobnosti Tribunala da promoviše pravdu u bivšoj Jugoslaviji".

"Premda su osnovni razlozi za oslobađanje u ta dva predmeta veoma različiti, ne može biti dileme da su ozbiljni zločini bili dokumentovani tokom procesa. Žrtve tih zločina imaju pravo na pravdu", naglasio je glavni tužilac, prema tekstu govora objavljenom u Hagu.

Osvrćući se na saradnju država bivše Jugoslavije, koja, kako je naznačio, "igra ključnu ulogu" u uspešnom okončanju tekućih suđenja, Bramerc je ocenio da Srbija, BiH i Hrvatska "nastavljaju da na vreme odgovaraju na zahteve za pomoć" haškog tužilaštva.

Naglasio je da ga je, tokom nedavne posete Beogradu, nova Vlada Srbije uverila da će "održati prethodni pozitivni nivo saradnje" i da je "pojačala" istragu o mrežama koje su pružale podršku Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i Goranu Hadžiću dok su bili na slobodi.

Bramerc je najavio i da će saradnja pravosuđa Srbije i BiH "uskoro napraviti pozitivan korak napred", potpisivanjem protokola o saradnji i razmeni dokaza i informacija između tužilaštava za ratne zločine.

Glavni tužilac pozvao je kolege iz Srbije i BiH da taj protokol "bez odlaganja" potpišu.

Haško tužilaštvo je, po Bramercovim rečima, postiglo značajan cilj početkom poslednjeg procesa protiv bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića, optuženog za neke od prvih zločina počinjenih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Glavni tužilac najavio je da će izvođenje dokaza protiv Hadžića biti okončano do sledećeg leta.

Kraj dokaznog postupka optužbe protiv generala Ratka Mladića Bramerc je najavio za jul 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: