Haški osuđenici ne mogu u Srbiju

Osobe iz Srbije koje su osuđene u Haškom tribunalu, kako stvari sada stoje, ne mogu da služe kazne u Srbiji, kaže portparolka Tribunala Magdalena Spalinjska.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.12.2012.

13:53

Default images

Ona je istakla da zvaničnici mogu ponovo da se obrate generalnom sekretaru UN sa zahtevom da se taj stav promeni. "Srbija se već nekoliko puta obraćala UN sa takvim zahtevom, ali situacija je sada takva da osobe osuđene u tribunalu ne mogu da izdržavaju kazne u zemljama bivše Jugoslavije", kazala je Spalinjska.

Ona je naglasila da je to "u skladu sa odlukom generalnog sekretara UN još iz maja 1993. godine, kada je Tribunal osnovan". "Generalni sekretar tada je naglasio da, zbog posebne prirode zločina koji su počinjeni, kao i međunarodnog karaktera ovog suda, kazne moraju da se izdržavaju van bivše Jugoslavije", rekla je Spalinjska, dodavši da je to "danas zvaničan stav u UN i samom Tribunalu".

Prema rečima Spalinjske, Srbija može da se obrati s ponovljenim zahtevom UN, a generalni sekretar može da se konsultuje s Tribunalom u vezi s tim pitanjem.

Osobe koje je Haški tribunal osudio za zločine ne izdržavaju kaznu u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda, jer ona nije zatvor. Kazne se izdržavaju izvan Holandije, u nekoj od država koje su s tribunalom potpisale Sporazum o izdržavanju kazni.

Tribunal je potpisao sporazume o sprovođenju kazni sa 17 država, među kojima su Norveška, Švedska, Danska, Finska, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Portugal, Estonija, Finska, Belgija, Austrija, Italija, Španija, Poljska, Ukrajina, Slovačka i Albanija. U četiri poslednje države još nije upućen nijedan osuđenik tribunala na izdržavanje kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: