Dačić:Puna saglasnost državnog vrha

Na sastanku državnog vrha Srbije ispoljena je puna saglasnost svih učesnika i potvrđena jedinstvena državna politika po pitanju KiM, kaže premijer Ivica Dačić.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.12.2012.

20:08

Default images

Na sastanku, koji je u Vladi Srbije počeo oko 23 sata, a završen je 30 minuta posle ponoći, osim premijera, učestvovali su predsednik Tomislav Nikolić, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović i šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Dačić je, nakon ovog sastanka, u telefonskoj izjavi Tanjugu rekao da je informisao šefa države, predsednika skupštine i šefa vladine kancelarije o rezultatima najnovijih razgovora u Briselu, kao i o razgovorima uoči objavljivanja mišljenja Evropskog saveta o napretku Srbije u evrointegracijama.

Premijer je najavio i da će danas u Predsedništvu Srbije državni vrh o dijalogu s Prištinom upoznati i predsednike opština sa severa Kosova. On je u sredu uveče, najavivši ovaj sastanak na RTS-u, rekao da će tema razgovora s predsednikom Nikolićem biti i dalji koraci u pregovorima s Prištinom.

Govoreći o susretu s Tačijem, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Dačić je tom prilikom kazao da nije reč ni o čemu novom.

"Da li se mi iznenađujemo u primeni nečega što je potpisano u februaru ove godine i da li se iznenađujemo što je potpisan koalicioni sporazum o formiranju vlade gde su predsednik Republike i vladajuće stranke rekli da će primeniti ono što je već dogovoreno. Nemojmo da se igramo sa sudbinom Srba sa Kosova. Pozivam sve da ne počinjemo bitke koje ne možemo da dobijemo", naglasio je premijer Dačić.

Dačić je podsetio da je pre odlaska u Brisel razgovarao s predstavnicima kosmetskih Srba koji su mu rekli da ne žele da plaćaju carine Prištine i da ne žele da uzimaju kosovsko državljanstvo da bi dobijali kosovske tablice.

Premijer je napomenuo da je ta pitanja pokrenuo na sastanku u Briselu i da je poručio da će, ukoliko dogovor ne bude poštovan, Srbija suspendovati primenu sporazuma.

Ipak, Srbija ne može nikoga da uslovljava u vezi sa nečim što je potpisano u februaru ove godine i čak ni naši prijatelji u Evropi, koji se zalažu da što pre dobijemo datum za početak pregovora ne dozvoljavaju da dovodimo u pitanje sprovođenje dogovorenog, istakao je Dačić.

Premijer je upitao zašto je bilo ko sada iznenađen kada su i prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma i predsednik i vladajuće stranke najavili da će primeniti ono što je dogovoreno ranije u dijalogu Beograda i Prištine.

Premijer Srbije kaže da je za Beograd neprihvatljivo uspostavljanje diplomatskih odnosa s Prištinom i istakao da oficiri za vezu nisu ambasadori.

"Oni nemaju nikakav status diplomata, nego oficiri za vezu pri misijama EU u Beogradu i Prištini. Oni će raditi na realizaciji dogovorenog", rekao je Dačić. Iz Prištine poručuju da će za oficira u Beogradu imenovati jednog od najboljih ambasadora s Kosova.

Premijer Dačić kaže da to neće biti diplomatska predstavništva, već da je reč o oficirima koji će sedeti u kancelarijama Evropske unije. Dačić je objasnio da su takve izjave iz Prištine za "unutrašnju upotrebu". "Oficiri za vezu su pri misiji Evropske unije i po jedan oficir će sedeti u Beogradu i Prištini", naveo je Dačić.

Dačić je, povodom protesta Srba na Jarinju, najavio da će večeras razgovarati s predsednikom Nikolićem i Nebojšom Stefanovićem kako bi se detaljno dogovorili o daljim koracima.

"Nemojmo da se igramo sa sudbinom Srba sa Kosova. Pozivam sve da ne počinjemo bitke koje ne možemo da dobijemo", naglasio je premijer Dačić.

Premijer je pozvao Srbe sa severa Kosova da sami predlože rešenja o tehničkim pitanjima.

"Režim se neće menjati kada se otvore prelazi i nema razloga za bilo kakve proteste, a ako dogovoreno ne bude poštovano, Srbija će istog trenutka suspendovati sporazum. Jarinje je na našem delu administrativne linije, oteraćemo te koji tu budu... Mi balansiramo između odbrane naroda na Kosovu i nastavka našeg evropskog puta", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je istakao i da "niko nema moralno pravo" da ga optuži za izdaju, jer je njegova Socijalistička partija Srbije ratovala na Kosovu.

Premijer Srbije je rekao da je i "Rezolucija 1244 neustavna i da je cela pozicija Beograda neustavna".

Dačić je naveo i da Srbija nije nikada bila bliža EU i izrazio nadu da će dobiti datum za početak pregovora u martu ili junu 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: