Bez "muzičkog dinara" za zanatlije

Žarko Obradović kaže da se ukida "muzički dinar" za zanatlije, a da će ga ugostiteljski objekti plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja.

Izvor: Beta

Sreda, 05.12.2012.

07:11

Default images

Ministar prosvete je, obrazlažući predložene izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima, rekao da je tačno da je na njihovom donošenju u izbornoj kampanji insistirala URS, ali da je predloženi zakon jednoglasno usvojen na Vladi Srbije.

U obrazloženju zakona piše da se pod zanatskim radnjama, koje ubuduće neće plaćati naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacije i fonograma, podrazumevaju samostalne zanatske radnje, kao i radnje u kojima preduzetnik koji se bavi proizvodnom delatnošću prodaje sopstvene proizvode.

Obradović je naveo da je iz EK stigla sugestija da bi to rešenje možda trebalo ograničiti na četiri do pet godina i da će se videti kakav će biti konačan stav komisije.

Predložene izmene, prema njegovim rečima, rezultat su nastojanja da se ta oblast uskladi sa ekonomskim mogućnošćima korisnika i da se unapredi naplata, uz nastojanje da se očuva stečeni stepen autorskih i srodnih prava.

"Tu naknadu ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja", rekao je Obradović i objasnio da se ne može na isti način tretirati objekat u Lebanu i u Beogradu.

Osnovno merilo za određivanje naknade za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma jeste da se visina naknade vezuje za minimalnu zaradu u Srbiji, a njen iznos zavisiće i od površine komercijalnih poslovnih prostorija korisnika.

U predloženom zakonu piše i da je naknada na mesečnom nivou niža kad javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma nije nužno za obavljanje delatnosti korisnika, već je samo korisno ili prijatno.

Pri određivanju kvadrature komercijalnih poslovnih prostorija isključivo se računa prostor koji korisnik koristi za prijem gostiju, a ne računaju se pomoćne prostorije za rad osoblja, korisnika, skladišni i sanitarni prostor.

Predloženi zakon propisuje da vlada utvrđuje listu tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade.

Iznos posebne naknade koja se plaća po svakom prodatom ili uvezenom uređaju i predmetu sa liste vlade ne može biti viši od jedan odsto njegove vrednosti.

Kao vrednost uređaja i predmeta sa liste vlade koji se proizvode u Srbiji uzima se njihova prodajna cena bez poreza na dodatu vrednost pri prvoj prodaji, a kada se uređaji uvoze kao njihova vrednost se uzima njihova nabavna cena preračunata u dinare po kursu na dan njihovog carinjenja, uvećana za carinu.

Ulogu Komisije za autorska i srodna prava preuzima Zavod za intelektualnu svojinu.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su jutros raspravu o setu ekonomskih zakona, među kojima su Predlog zakona o javnim preduzećima i izmene i dopune Zakona o Fondu za razvoj Srbije.

Poslanici DSS su na početku sednice zatražili da parlament prekine rad u znak solidarnosti sa građanima koji na Jarinju protestuju protiv uspostavljanja "graničnog prelaza Srbije i Kosova".

Tokom objedinjene rasprave, koja je ušla u treći dan, poslanici su najviše pažnje do sada posvetili predloženom Zakonu o javnim preduzećima.

Vladajuća većina branila je stav da će usvajanjem tog zakona biti učinjen prvi korak ka departizaciji i depolitizaciji javnih preduzeća, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: